Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σιμόν Πέρες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σφοδρή επίθεση δέχτηκε από το συνάδελφό του στον κυβερνητικό συνασπισμό και υπουργό Εσωτερικών Ούζι Λαντάου, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, για την απόφασή του να συναντηθεί, πριν από λίγες μέρες με τον Παλαιστίνιο υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ και με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα. Κατά τον Λαντάου, η μόνη απάντηση προς τους Παλαιστίνιους πρέπει να είναι η στρατιωτική κλιμάκωση και όχι οι συνομιλίες.

Και προφανώς, την άποψη αυτή δε συμμερίζεται μόνο ο συγκεκριμένος υπουργός, αλλά το σύνολο της ισραηλινής ηγεσίας, καθώς κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση ακολούθησε τη συνάντηση της Αθήνας, «διπλωματική επιτυχία» που πολλοί προσπάθησαν να καρπωθούν. Φευ, όμως, η πραγματικότητα αποδείχτηκε ισχυρότερη των συμφερόντων και του παζαριού των εντυπώσεων. Τα τελευταία 24ωρα, η κλιμάκωση της βίας, των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και της σοβαρότητας των παλαιστινιακών πληγμάτων, είναι κατακόρυφη. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει, μάλλον, ατμόσφαιρα πολέμου παρά την επόμενη μέρα μιας έστω και «κατ' αρχήν συμφωνίας» για επανάληψη, τουλάχιστον, των συνομιλιών ασφαλείας.

Βέβαια, όποιος ήταν πιο προσεκτικός, η αποτυχία της επίτευξης έστω και μιας ελάχιστης συμφωνίας κατά τη συνάντηση της Αθήνας ήταν πασιφανής από την πρώτη στιγμή. Κάτι που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Σιμόν Πέρες - Ναμπίλ Σάαθ - Σάεμπ Ερακάτ, δεν προσπάθησαν να κρύψουν, αφού τόνιζαν ξεκάθαρα ότι δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία ενώ λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι η Ουάσιγκτον είχε προγραμματίσει την πολυσυζητημένη «συνάντηση ασφαλείας». Τελικά, επιτυχία φαίνεται ότι «είδαν» μόνο όσοι προσπάθησαν τα μέγιστα, με γνώμονα το δικό τους συμφέρον, για την πραγματοποίηση της συνάντησης της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ