Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νομιμότητα του λαού

Οταν στην Ελλάδα βρισκόταν ο Κλίντον και οι διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος επέμειναν στο δικαίωμά τους να πορευτούν μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ και των προβοκατόρων της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι δε σέβεται (!) τη νομιμότητα...

Οταν οι αγρότες κατέλαβαν την Εθνική Οδό με τα τρακτέρ τους, κυνηγήθηκαν από την κυβέρνηση και πάνω από 10.000 σύρθηκαν στα δικαστήρια, επειδή δε σεβάστηκαν (!) τη νομιμότητα...

Οταν οι μαθητές κατέλαβαν τα σχολεία, όρμησαν εναντίον τους οι εισαγγελείς και οι χωροφύλακες και τους κατηγόρησαν για παραβίαση της νομιμότητας...

Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε πολλές φορές. Τη ζούμε και αυτές τις μέρες. Οι εργάτες που κατέλαβαν το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι που ανέβηκαν στην Ακρόπολη, κατηγορούνται από την κυβέρνηση για παραβίαση της νομιμότητας (Σύνταγμα, κοινοβουλευτική δημοκρατία κ.λπ). Για το ίδιο κατηγορείται και το ΚΚΕ.

Τι συμπεράσματα βγαίνουν για εκατομμυριοστή και πάνω φορά; Πριν απαριθμηθούν ορισμένα από αυτά, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα, της νομιμότητας που ζούμε, το εξής βασικό ζήτημα: Και πριν από μερικές δεκαετίες νομιμότητα στην Ελλάδα ήταν η βασιλευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οποιοι αντιδρούσαν σε αυτή τη νομιμότητα, υφίσταντο τις νόμιμες συνέπειες. Εκείνοι, όμως, αντιδρούσαν - και καλώς έκαναν. `Η μήπως, κατά την κυβέρνηση, δεν έκαναν καλώς; Κι ας μην μας απαντήσουν ότι ο θεσμός της μοναρχίας ήταν αντιλαϊκός. Γιατί θα τους απαντήσουμε ότι και η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή.

Ποιο συμπέρασμα βγαίνει, ακόμη, που είναι το βασικό; Οτι η κάθε νομιμότητα καθορίζεται από το συσχετισμό των δυνάμεων, καθορίζεται από το επίπεδο της ταξικής πάλης, από το χαρακτήρα της κάθε φορά πολιτικής εξουσίας.

Η επίδραση του συσχετισμού των δυνάμεων εκφράζεται και στο θεμελιώδη νόμο κάθε κράτους, που είναι το Σύνταγμα.

Αν οι λαοί κάθονταν με σταυρωμένα χέρια, προσβλέποντας ευλαβικά στη νομιμότητα των κυρίαρχων τάξεων, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο κόσμος θα βρισκόταν πολλούς αιώνες πίσω.

1. Η επίθεση των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού κατά των λαϊκών δικαιωμάτων έχει ενταθεί, ενώ τα πολύ χειρότερα, που ετοιμάζουν, βρίσκονται μπροστά. Ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο - ιδιαίτερα από τα μονοπώλια - έχει ανεβεί σε πρωτοφανή ύψη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εργατική οικογένεια. Ανηλεή χτυπήματα δέχεται και η μεσαία αγροτιά, καθώς και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι. Για να μη μιλήσουμε για την αθλιότητα στην οποία έχουν καταδικάσει τους οικονομικούς μετανάστες... Παράλληλα, τα Βαλκάνια βράζουν, τα σύνορα αλλάζουν, λαοί μακελεύονται. Οι αστικές τάξεις των βαλκανικών χωρών και οι κυβερνήσεις τους γυρεύουν να πάρουν (παίρνουν) μέρος στο πλιάτσικο. Κυριαρχεί η νομιμότητα του «νέου δόγματος του ΝΑΤΟ», η νομιμότητα της ευρωπαϊκής δικτατορίας των μονοπωλίων, η νομιμότητα του «τρομονόμου», της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, της Σένγκεν, της ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τι πρέπει να κάνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα;

Κατά την κυβέρνηση, να συζητούν μαζί της!

Κατά τη ΝΔ, να ψηφίσουν αυτήν, για να κάνει τα ίδια!

Κατά τον ΣΥΝ, να πάνε στον κοινωνικό διάλογο, ευρωπαϊκώς ευπρεπισμένοι, και να καταθέτουν υπομνήματα στους θεσμούς, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα! Και για άλλα ανάλογου βάρους...

Δηλαδή να υποταχθούν, εγκλωβισμένοι στα κεντροδεξιά ή στα κεντροαριστερά σενάρια! Και ταυτόχρονα να χειροκροτούν τη νομιμότητα του ιμπεριαλισμού. Τη νομιμότητα που θεωρεί εγκληματία τον Μιλόσεβιτς, επειδή αντιστάθηκε στο ΝΑΤΟ, αλλά που αυτή η ίδια νομιμότητα θα τον θεωρούσε ήρωα, αν δεχόταν το Ραμπουιγιέ!!.

2. Η κυβέρνηση χτυπάει με κάθε μέσον. Θέλει να περάσει όλα τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου (Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.) και ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να αντισταθούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Αλλά για την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους νόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από το δίκιο του εργάτη. Και από αυτή την άποψη τις μορφές πάλης θα τις επιλέγουν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι και οι εξουσιοδοτημένοι φορείς τους. Είναι μακριά νυχτωμένη η κυβέρνηση, αν πιστεύει ότι θα ζητήσουν άδεια για να καταλάβουν το οδόστρωμα ή το τάδε κτίριο. Από εκείνη ή από την αστυνομία...

Η νομιμότητα των λαϊκών δικαιωμάτων δεν πρόκειται ν' αναγνωριστεί από καμιά δύναμη που υπηρετεί την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Θα επιβληθεί με όρους ταξικής πάλης, από τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό. Ο λαός μας - και κάθε λαός - δεν έχει άλλο όπλο από τον ενωμένο αγώνα για τα δικαιώματά του. Και η ταξική πάλη δε βολεύεται μέσα στους κορσέδες της αντιλαϊκής νομιμότητας. Οσοι αμφιβάλλουν, δεν έχουν παρά να δουν την ιστορία. Που μπορεί να γυρίζει πίσω - όπως στις μέρες μας - αλλά που πάντα προχωράει μπροστά. Πάντα, δε, σύγκρουση με τη νομιμότητα της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών βάθρων της.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην εργατική τάξη και τη νεολαία(2017-04-13 00:00:00.0)
Κίνηση ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2013-01-08 00:00:00.0)
Η δύναμη και ο ρόλος του ΚΚΕ(2006-03-12 00:00:00.0)
Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός(2003-10-05 00:00:00.0)
2000 ΚΚΕ ισχυρό ΜΕΤΩΠΟ λαϊκό(2000-01-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις προκαλεί το πογκρόμ(1999-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ