Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

ΣΤΑΘΗΣ

Καμιά εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει, κανένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός να μη βγει με ειδήσεις και ενημερωτικές δημοσιογραφικές εκπομπές. Να μη λειτουργήσουν τα Πρακτορεία Ειδήσεων, οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα λεγόμενα πορτάλς κλπ.

Αυτός είναι ο στόχος των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, που πραγματοποιούν, αύριο Μ. Δευτέρα, 9 Απρίλη, 24ωρη προειδοποιητική απεργία σ' όλα τα ΜΜΕ, με αίτημα την υπογραφή από τους Ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μιας συλλογικής σύμβασης, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να κατοχυρώνει στοιχειώδη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εξασφαλίζει αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που συμμετέχουν και συμπαραστέκονται στον αγώνα με 24ωρη απεργία ή με στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει οι αντίστοιχες Ενώσεις και Οργανώσεις τους, στις 10.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Από κει, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, που συμμετέχουν και συμπαραστέκονται στην απεργία της ΕΣΗΕΑ, συμπαράσταση εκφράζουν και άλλες οργανώσεις εργαζομένων, αλλά και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Ολόπλευρη στήριξη από το «Ρ»

Αναφορικά με την απεργία της ΕΣΗΕΑ, η Διεύθυνση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Διεύθυνση της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζει την 24ωρη προειδοποιητική απεργία των δημοσιογράφων της Αθήνας, όπως και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ, που συμπαρατάσσονται στο διεκδικητικό αγώνα της ΕΣΗΕΑ.

Η 24ωρη απεργία έρχεται σε μια στιγμή, που ξεδιπλώνεται έντονη η γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και φέρνει αντικειμενικά τους δημοσιογράφους και όλους όσοι εργάζονται στα ΜΜΕ, στο πλευρό όσων αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές και την εργοδοτική ασυδοσία.

Η Διεύθυνση του "Ρ" στήριξε ολόπλευρα και από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα του κλάδου, τόσο για το δίκαιο χαρακτήρα τους, όσο και για τη γενικότερη σημασία τους, αφού στοχεύουν και στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού και αντιπαλεύουν τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς χειραγώγησης των συνειδήσεων, όπως κάνει καθημερινά και η εφημερίδα μας.

Η ξεκάθαρη αυτή στάση του "Ρ", όμως, όπως και η συνεπής, για 8 και πλέον δεκαετίες τώρα, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, από την εφημερίδα του ΚΚΕ, δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παρότι εδώ και δέκα μέρες η εφημερίδα είχε δηλώσει, με επιστολή της, την πλήρη στήριξή της στα αιτήματα. Παρότι, στο διάστημα αυτό, τέθηκε το θέμα της εξαίρεσης του "Ρ" από την απεργία, περισσότερες από μια φορά στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και υποστηρίχτηκε από αρκετά μέλη του, το τελευταίο απέφυγε, μέχρι χτες το απόγευμα, να αποφασίσει σχετικά, με ιδιαίτερη ευθύνη του προέδρου του, Ν. Κιάου. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο "Ρ" αντιμετωπίστηκε όπως οι άλλες εφημερίδες, οι εκδότες των οποίων αρνούνται να ικανοποιήσουν τα προβαλλόμενα αιτήματα.

Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή οδηγεί σε συνδικαλιστικά λαθεμένους δρόμους, υπαγορεύεται από κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες και στην πραγματικότητα αποδυναμώνει το διεκδικητικό αγώνα των δημοσιογράφων. Η στάση αυτή είναι φανερό ότι αδυνατίζει τον αγώνα ολόκληρου του κλάδου, αφού, αντί να αξιοποιεί τη σωστή στάση του "Ριζοσπάστη" απέναντι στα αιτήματα, αποθαρρύνει και άλλες εφημερίδες να διαχωρίσουν τη θέση τους και να ταχθούν υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων.

Κι αυτά ισχύουν, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο "Ριζοσπάστης", στη συγκεκριμένη απεργία, δε θα έκανε χρήση αυτής της εξαίρεσης, έτσι κι αλλιώς, αφού η επιδίωξή του, από την πρώτη στιγμή, είναι να ενισχύσει με όλους τους τρόπους το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η Διεύθυνση του "Ριζοσπάστη" καλεί όλους τους εργαζόμενους - δημοσιογράφους και άλλες ειδικότητες - στην εφημερίδα μας, να πάρουν μαχητικά μέρος στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων, ανεξάρτητα από την παραπάνω στάση της ΕΣΗΕΑ. Καλούμε όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία και περιφρούρηση της κινητοποίησης και την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου. Να συμβάλουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εργατικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των εργαζομένων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στις λογικές της "συναίνεσης", των ψεύτικων διαλόγων και της υποταγής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ