Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Βιώσιμο αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα με ευθύνη κράτους - κεφαλαίου

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

«Το κράτος και το κεφάλαιο να εξασφαλίσουν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που να είναι αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο, με αυξημένες συντάξεις, με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, με σύγχρονες παροχές δωρεάν στον κλάδο της Υγείας. Οι εισφορές των εργαζομένων όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθούν, αντίθετα να μειωθούν, να καταργηθούν στην πορεία.

Αφετηρία για τη θέση μας αυτή είναι ότι οι εργαζόμενοι παράγουν, δημιουργούν τον πλούτο, με τη δουλιά και την αγοραστική τους δύναμη διασφαλίζουν την παραγωγή κερδών, τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, την υπερκερδοφορία του. Το κεφάλαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά νεκρή εργασία που αναζωογονείται, γιατί εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο, αγοράζοντας φθηνά την ικανότητά του για δουλιά.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν ότι αποτελούν κόστος και ότι αυτοί θα πληρώσουν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Δε χρωστούν οι εργαζόμενοι. Κράτος, κυβέρνηση και κεφάλαιο τους χρωστάνε. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νιώθουν καμία ενοχή για τα προβλήματα των ελλειμμάτων, δεν είναι δικό τους πρόβλημα, με την έννοια ότι δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εισηγητική της ομιλία, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό. Παρουσιάζουμε, στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ενιαίο μέτωπο πάλης αδιαπέραστο από τα ψεύτικα και τρομοκρατικά διλήμματα, από τις αυταπάτες


«Καλούμε τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και γενικότερα στους τομείς της βιομηχανίας, τους ναυτεργάτες, στις μεταφορές και τις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στον κλάδο Υγείας και Παιδείας, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη, τη φτωχή αγροτιά, όλους τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τις άνεργες, τη νεολαία που δουλεύει ή είναι στη διαδικασία της μάθησης.

Καλούμε, δηλαδή, τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους στην κύρια και επικουρική ασφάλιση στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ που αφορούν στο ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, του ΟΓΑ, της ΕΤΕ, της πρώην ΕΤΒΑ, του ΗΣΑΠ, του ΤΑΥΣΟ, αλλά και Ταμείων που προς το παρόν δε φαίνεται να εντάσσονται στα άμεσα μέτρα, όμως δε θα ξεφύγουν, όπως είναι τα Ταμεία του Τύπου και των ΜΜΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, των νομικών, και άλλων μικρότερων Ταμείων.

Ολοι μαζί μια γροθιά και μια φωνή ενωμένοι στον αγώνα να συναντηθούν σε ένα κοινό ενιαίο μέτωπο πάλης αδιαπέραστο από τα ψεύτικα και τρομοκρατικά διλήμματα, από τις αυταπάτες, ανεπηρέαστοι, από αυτούς που κάνουν ένα βήμα μπρος στον αγώνα και στη συνέχεια δύο βήματα προς το συμβιβασμό.

Να γυρίσουν την πλάτη στην κοκορομαχία που θα γίνει ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Απορρίπτουμε και το διάλογο και τα τρομοκρατικά διλήμματα


Οπως σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ζήσαμε όλοι μαζί τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις με το νομοσχέδιο Γιαννίτση, τότε που οι εργαζόμενοι ανάγκασαν ακόμα και αυτήν τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Καταφέραμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που σωστά τη νιώσαμε σαν ένα θετικό βήμα γιατί πάρθηκε πίσω λόγω της λαϊκής κατακραυγής.

Ζήσαμε όμως και τη φάση εκείνη που οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με το πάρσιμο του νομοσχεδίου πίσω, άρπαξαν την ευκαιρία για να σκορπίσουν αυταπάτες και πλάνες ότι τάχα ο αγώνας τελείωσε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διορθώσει το λάθος της. Και άφησαν το πεδίο ελεύθερο να περάσει ο νόμος Ρέππα που απλά πέταξε ένα μικρό μέρος των πιο ακραίων επιλογών, με στόχο να τις ξαναπεράσει στην πορεία.

Σήμερα, η ΝΔ πατώντας γερά στο βάθρο των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ έρχεται να καταφέρει ένα ισχυρό, σχεδόν ολοκληρωτικό χτύπημα σε βάρος όλων των ηλικιών, όλων των εργαζομένων.

Πρώτη προϋπόθεση για να βάλουν φραγμό οι εργαζόμενοι στη νέα καταιγίδα είναι να διεκδικήσουν πλήρη και οριστική αποχή από το θέατρο του χαλαρού κοινωνικού διαλόγου που ξεκινάει. Να απορρίψουν ολοκληρωτικά όλα τα επιχειρήματα και τα τρομοκρατικά διλήμματα που τους θέτουν μπροστά, προκειμένου να πείσουν το λαό ή να τον πειθαναγκάσουν να θυσιαστεί σαν την Ιφιγένεια.

Προβάλλουν σαν επιχειρήματα και διλήμματα:

- Οτι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Οτι υπάρχει ο καρκίνος των ελλειμμάτων που ανεβάζουν μάλιστα το δημόσιο χρέος και εμποδίζουν τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το αντιδραστικό για τους λαούς Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Ελλείμματα υπάρχουν ακριβώς γιατί στο άλλο άκρο υπάρχει η κερδοφορία του κεφαλαίου που τη στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θέμα υπάρχει, αλλά γι' αυτό δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι. Αυτοί που μιλάνε για το πρόβλημα της βιωσιμότητας των Ταμείων κρύβουν λοιπόν ότι δεν τήρησαν ποτέ τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι από τις αρχές ακόμα της 10ετίας του '50 έχουν παρακρατήσει χρήματα, έχουν κατακλέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Κρύβουν ότι τα Ταμεία έχασαν έσοδα λόγω της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, των καθηλωμένων μισθών.

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, να ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καθώς οι 900.000 - δηλαδή ποσοστό 42% - παίρνουν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ, ενώ 590 χιλιάδες - δηλαδή ποσοστό 27,6% - παίρνουν σύνταξη από 401 έως 600 ευρώ. Είναι αστεία, επίσης, η αντιπαράθεση που γίνεται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς πρόκειται για ψίχουλα».

Η θέση μας

«Το κράτος και το κεφάλαιο να εξασφαλίσουν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που να είναι αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο, με αυξημένες συντάξεις, με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, με σύγχρονες παροχές δωρεάν στον κλάδο της Υγείας. Οι εισφορές των εργαζομένων όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθούν, αντίθετα να μειωθούν, να καταργηθούν στην πορεία.

Αφετηρία για τη θέση μας αυτή είναι ότι οι εργαζόμενοι παράγουν, δημιουργούν τον πλούτο, με τη δουλιά και την αγοραστική τους δύναμη διασφαλίζουν την παραγωγή κερδών, τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, την υπερκερδοφορία του. Το κεφάλαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά νεκρή εργασία που αναζωογονείται, γιατί εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο, αγοράζοντας φθηνά την ικανότητά του για δουλιά.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν ότι αποτελούν κόστος και ότι αυτοί θα πληρώσουν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Δε χρωστούν οι εργαζόμενοι. Κράτος, κυβέρνηση και κεφάλαιο τους χρωστάνε.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νιώθουν καμία ενοχή για τα προβλήματα των ελλειμμάτων, δεν είναι δικό τους πρόβλημα, με την έννοια ότι δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι.

Οτι τα ελλείμματα δεν είναι η αφετηρία για τα νέα μέτρα φαίνεται και από το παράδειγμα του ΤΣΜΕΔΕ που αφορά 100.000 μηχανικούς. Με ομόφωνη απόφαση των άλλων πολιτικών δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στηρίζουν και προωθούν το κυβερνητικό σχέδιο νόμου που προωθεί την αντιλαϊκή ανταποδοτικότητα, την ατομική ευθύνη του κάθε μηχανικού για την ασφαλιστική του κάλυψη, με την απουσία κρατικής χρηματοδότησης στο σκέλος της ειδικής προσαύξησης στον κλάδο της πρόσθετης ασφάλισης και στον κλάδο του εφάπαξ, όπου απουσιάζει η εργοδοτική εισφορά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται υπέρογκα οι εισφορές των ασφαλισμένων και άλλες συνέπειες. Πρόκειται για Ταμείο που, με βάση τα κυβερνητικά κριτήρια, είναι βιώσιμο, αφού η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 7 προς 1, είναι Ταμείο που αποτελεί βασικό μέτοχο εδώ και χρόνια της Τράπεζας Αττικής και κινείται στην αντιλαϊκή επιλογή του κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος.

Σημειώνουμε Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

IKA

H ετήσια απώλεια εσόδων από εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο οφείλει στο ΙΚΑ από βεβαιωμένες οφειλές χωρίς προσαυξήσεις 4,1 δισ. ευρώ.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες οφείλουν 2,1 δισ. ευρώ.

Πάνω από 20 δισ. ευρώ είναι απώλειες από τη ληστεία των αποθεματικών τα τελευταία χρόνια.

Η ένταξη των τραπεζικών ταμείων και άλλων ειδικών ταμείων με βάση το νόμο Ρέππα επιβάρυνε το ΙΚΑ.

Μόνο η συγχώνευση του Ταμείου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στο ΙΚΑ που συμφωνήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ φόρτωσε στο ΙΚΑ έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 1% ως επιχορήγηση, με βάση το ΑΕΠ, δεν καλύπτει με τίποτε τα τεράστια ελλείμματα.

ΝΑΤ

Το έλλειμμά του υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Οφείλεται στην καταλήστευση που έκαναν οι εφοπλιστές, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπάρχουν ανεξόφλητα ναυτολόγια, οφειλές δισεκατομμυρίων, συχνές παραγραφές εφοπλιστικών οφειλών. Διαδοχικές μειώσεις οργανικών συνθέσεων, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές. Η κυβέρνηση της ΝΔ έφθασε μέχρι του σημείου να απαλλάξει τους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΤΑΠ - ΟΤΕ

Το έλλειμμά του υπολογίζεται σε 27,2 εκατομμύρια ευρώ. Σοβαρές συνέπειες είχε τα τελευταία χρόνια η απελευθέρωση αγοράς, η μείωση του προσωπικού, η πρόσληψη και εκμετάλλευση των συμβασιούχων, η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, το προκλητικό μέτρο της "εθελούσιας εξόδου".

Για τον ΟΑΕΕ

Το κράτος οφείλει περίπου 300 εκ ευρώ. Για το ΤΕΒΕ διατέθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια λιγότερα ποσά. Η διοίκηση του ΤΕΒΕ κατ' εντολήν της κυβέρνησης, αυξάνει με μεγαλύτερους ρυθμούς τις εισφορές των ασφαλισμένων από τις αυξήσεις των συντάξεων.

Μεγάλη είναι η αφαίμαξη των Ταμείων μέσα από το σύστημα Υγείας ως συνέπεια της εμπορευματοποίησης που αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς».

Στο όνομα της κοινωνικής αδικίας αφαιρούν δικαιώματα

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«- Δεν ανεχόμαστε ως επιχείρημα ότι αποτελεί ζημιά και πρόβλημα για την Κοινωνική Ασφάλιση ότι μεγάλωσε η διάρκεια του μέσου όρου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακριβώς, για να απολαμβάνουν καλύτερη ζωή και περίθαλψη, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να προβληματίζει τους εργαζόμενους.

- Απορρίπτουμε, επίσης, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα είχε χρησιμοποιήσει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να αρθούν οι αδικίες, δηλαδή οι ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους κλάδους των εργαζομένων, ανάμεσα στους διάφορους τομείς της οικονομίας και ανάμεσα στις γενεές.

Αν το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας ήταν το κίνητρό τους και όχι το πρόσχημα τότε θα έπρεπε να πάρουν μέτρα και να αναβαθμίσουν με νομοθεσία τη θέση και το ρόλο των εργοστασιακών και όλων των βιομηχανικών εργατών και εργατριών με ρυθμίσεις προς τα πάνω. Αντίθετα, το δήθεν αίσθημα της αδικίας τούς οδηγεί να αφαιρούν θετικότερες ρυθμίσεις από ορισμένους κλάδους που τις παραχώρησαν για λόγους ελιγμού, αλλά και να ελέγχουν καλύτερα το εργατικό δυναμικό του κρατικού τομέα και των τομέων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Ισοπέδωση στην αδικία. Αυτό είναι που κάνει η κυβέρνηση. Συνεχώς η κυβέρνηση στηρίζεται και μας θυμίζει το ΠΑΣΟΚικό περί "ρετιρέ και υπογείων".

Το αντίθετο συμβαίνει: Τα πιο σκληρά και ανελέητα μέτρα παίρνονται σε βάρος των νέων.

- Απορρίπτουμε, επίσης, το σαθρό και ύπουλο επιχείρημα ότι χάριν της κατάργησης των διακρίσεων των δύο φύλων πρέπει να ανέβει το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών και να πάει στα 65. Κατ' αρχήν, κοινωνικοί λόγοι και ως ένα βαθμό βιολογικοί, απαιτούν τη διαφορά συνταξιοδότησης των δύο φύλων. Η ανισότητα των δύο φύλων επιβάλλει ειδικές ρυθμίσεις. Αλλά, αφού κόπτονται για την ισότητα, ας εξισώσουν το όριο συνταξιοδότησης προς τα κάτω και όχι προς τα επάνω.

- Απορρίπτουμε, επίσης, το επιχείρημα ότι υπάρχουν ειδικοί λόγοι στην Ελλάδα που απαιτούν μέτρα, λόγοι που αποτελούν αντικείμενο κοκορομαχίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ανάλογα μέτρα, τα ίδια μέτρα και οι ίδιοι στόχοι ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ, γιατί η ανάγκη των αλλαγών είναι ανάγκη του κεφαλαίου.

- Απορρίπτουμε την κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Για ποιους χτυπά λυπητερά η καμπάνα

Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα μέτρα που σχεδιάζουν, για ποιους εργαζόμενους χτυπά λυπητερά η καμπάνα, ενώ τόνισε πως στρώνεται χαλί για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας, καθώς και τα δύο αυτά πάνε μαζί. Σημείωσε:

«Κατ' αρχήν, πρέπει να σημειώσουμε ότι παίρνονται μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους, και βέβαια μέτρα βάρβαρα, ενώ κάθε μέτρο για τον εργαζόμενο συνοδεύεται και με διευκολύνσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65, με δικαίωμα μάλιστα να μένουν έως τα 67 σε μια περίοδο που οι μισθοί και τα μεροκάματα έχουν όλο και λιγότερη αγοραστική αξία, σε μια περίοδο ανεργίας, αύξησης της μερικής και προσωρινής απασχόλησης. Σε μια περίοδο που θα επιταχυνθούν οι απολύσεις, καθώς οι εξαγορές και συγχωνεύσεις προωθούνται και αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους άνδρες θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης κατά 7 χρόνια και για τις γυναίκες 8 έως και 10 χρόνια, σε μια περίοδο μάλιστα που μεγαλώνει το όριο ηλικίας στην τεκνοποίηση και αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών που σε ηλικία ακόμα 50 ετών έχουν ανήλικα παιδιά. Το μέτρο ισχύει και σήμερα, αλλά θα το επεκτείνουν, μέσω της διαδικασίας της επανάκρισης και για τους ασφαλισμένους προ του έτους 1993 που είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν τα 65. Θα πέσει πέλεκυς βαρύς για τις γυναίκες, τις μητέρες και εργαζόμενους σε ειδικά Ταμεία.

- Θα επιδιώξουν στο όνομα της ισοτιμίας να καθιερώσουν ενιαίο ύψος στις συνταξιοδοτικές παροχές.

- Θα επιδιώξουν να μειώσουν τις επικουρικές συντάξεις.

- Να υλοποιήσουν την ενοποίηση των Ταμείων με βάση το νόμο Ρέππα και να προχωρήσουν σε νέες ενοποιήσεις. Αναλογική διαδικασία ενοποίησης για τα συνολικά 51 επικουρικά ταμεία.

- Να μειώσουν παραπέρα την κρατική χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Το ζήτημα δεν περιορίζεται στη συνταξιοδότηση αλλά και στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Ως γνωστό, το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας είναι αναμεμειγμένο ουσιαστικά με το σύστημα συνταξιοδότησης. Είναι γνωστό, επίσης, ότι μια σειρά από Ταμεία όπως του ΟΤΕ, και όχι μόνο, έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τις παροχές Υγείας, για να καλύψουν τα ελλείμματα στις συντάξεις. Το σύστημα της συνταξιοδότησης έτσι και αλλιώς παρασύρει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω την περίθαλψη, την πρόληψη, την Πρόνοια. Ηδη οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και ο πρώην Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος έχουν κάνει αναφορά ότι το σύστημα γενικά της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να μεταρρυθμιστεί με τρόπο που παίρνει υπόψη και τη συνύπαρξη και διαπλοκή του με τον ιδιωτικό τομέα, βλέπε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα, η κυβέρνηση πλαγίως τροφοδοτεί άρθρα ή προβάλλει τη διαπίστωση της Κοινότητας ότι στην Ελλάδα τα ελλείμματα των Ταμείων οφείλονται εκτός από τη γήρανση, το δημογραφικό, την κακή διαχείριση και στο γεγονός ότι γίνονται ανεξέλεγκτες δαπάνες στον τομέα της Υγείας. Βεβαίως, δεν αναφέρουν πόσα πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους ιδιώτες για την υγεία τους και δεν αναφέρουν πόσα απομυζά ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας από τη λεγόμενη συνεργασία του με τον δημόσιο. Το ΙΚΑ έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ενώ τα κρεβάτια νοσηλείας και των εντατικών τα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Χώρια η κερδοφορία από το φάρμακο και τον ιατρικό εξοπλισμό. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι θα μειωθούν ποσοτικά και θα υποβαθμιστούν ποιοτικά οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

- Οι ιδιωτικές μάλιστα ασφαλιστικές εταιρίες στηρίζονται σε κοινοτική οδηγία και ζητούν να αρθούν τα εμπόδια για τη δράση των εταιριών τους, και να εξισωθούν με τα Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης που έχουν μικρότερες απαιτήσεις φερεγγυότητας σε σχέση με τις ασφαλιστικές.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες προετοιμάζονται να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο από τις δυσμενείς συνθήκες τόσο στη συνταξιοδότηση όσο και στις κοινωνικές παροχές Υγείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά αναμονή μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση(2009-11-14 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις(2009-04-14 00:00:00.0)
Απάντηση με την πάλη και την ψήφο(2007-08-10 00:00:00.0)
Προτάσεις που διευκολύνουν την κυβέρνηση(2001-05-08 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες(2001-04-22 00:00:00.0)
Τι δεν είπαν(2001-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ