Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Τίμησαν τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Αγώνας για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική πρόοδο, για τη λαϊκή εξουσία. Δρόμος μακρύς και δύσκολος, ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών που θα βρουν αναπαμό μόνο όταν το όραμα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, γίνει πράξη. Σ' αυτό το δρόμο, τον σπαρμένο με αγώνες και θυσίες, συνεχίζουν οι κομμουνιστές. Ανυποχώρητοι. Παλεύουν να οικοδομήσουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν από την ακριτική Φλώρινα εκατοντάδες κομμουνιστές από τη Δυτική Μακεδονία και την ΠΓΔΜ, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εκεί πάνω στα χώματα που σκεπάζουν τα λείψανα εκατοντάδων μαχητών του ΔΣΕ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, νέοι κομμουνιστές, τίμησαν τους ήρωες και στη μνήμη τους έστησαν ένα μνημείο για να μαρτυρά τη θυσία τους. Διαμήνυσαν πως όσο ισχυρός κι αν είναι ο αντίπαλος, όσες επιθέσεις και αν εξαπολύει, θα παραμένουν όρθιοι, ακούραστοι και πρωτοπόροι στον αγώνα για να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Πέρο Οτζακλιέφσκι, και αντιπροσωπείες των πολιτικών προσφύγων που οι ελληνικές κυβερνήσεις τους αρνούνται τον επαναπατρισμό.

Κοινός ο αγώνας

Από την εκδήλωση στην πλατεία της Φλώρινας και την πορεία που ακολούθησε
Από την εκδήλωση στην πλατεία της Φλώρινας και την πορεία που ακολούθησε
Κυριακή 12 του Μάρτη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, στην πλατεία της Φλώρινας έφτασαν οι σύντροφοι από την ΠΓΔΜ. Στο χέρι κρατούσαν λίγα λουλούδια για ν' αποθέσουν αργότερα στον τάφο των νεκρών συμμαχητών τους. «Καλωσορίζουμε τους συντρόφους μας». Συγκίνηση. Μάτια βουρκωμένα. Μα η φλόγα προβάλλει άσβεστη, δυνατή. Ο αγώνας συνεχίζεται, σύντροφοι.

Τούτη η συνάντηση είναι συνέχεια της διεθνιστικής δράσης και συνεργασίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καλλιέργεια του μίσους ανάμεσα στους λαούς, ενάντια στον εθνικισμό και στο σοβινισμό. Είναι συνάμα μια απάντηση στην προσπάθεια της οικονομικής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού να ξαναγράψουν την Ιστορία, αλλά και μια ευκαιρία να αναδειχτούν σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την έναρξη του εμφύλιου πολέμου. «Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αγώνας προοδευτικός, ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός. Ηταν αγώνας για τη λαϊκή εξουσία. Και ανεξάρτητα από την έκβασή του, μας αφήνει σημαντικές ιστορικές παρακαταθήκες. Το πνεύμα του ηρωισμού και της αυτοθυσίας. Το πνεύμα της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Της πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Μούλης, Γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ, ένα σημαντικό και κρίσιμο σταθμό του οποίου αποτελεί και η μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949.


Ο Γ. Μούλης αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα πολιτική προσφυγιά για πολλούς αγωνιστές. «Σχεδόν 25 χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και 17 μετά την επίσημη "άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου" ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων δεν έχει ολοκληρωθεί».

Ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα σκόπιμα δεν το έλυσαν ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Μάλιστα, εκτός των άλλων αποτέλεσε και αντικείμενο καπηλείας και έντονης ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης από διάφορους κύκλους. Και σημείωσε πως το ΚΚΕ «σταθερά και αταλάντευτα υποστηρίζει την απάλειψη του εμποδίου "Ελληνες το γένος", την αναγνώριση των παιδιών των πολιτικών προσφύγων που γεννήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ως πολιτικών προσφύγων και τον ελεύθερο και χωρίς όρους επαναπατρισμό όλων όσοι θέλουν να επαναπατριστούν».

Στη διαρκώς εντεινόμενη αντικομμουνιστική επίθεση που εξελίσσεται (μνημόνια, απαγορεύσεις και διώξεις) και στην ταυτόχρονη προσπάθεια συκοφάντησης του κομμουνισμού αναφέρθηκε ο Πέρο Οτζακλιέφσκι, αντιπρόεδρος του ΚΚΜ, σημειώνοντας πως στόχο έχει «να εμποδίσει την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στον καπιταλισμό». Αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και κατέληξε τονίζοντας πως «με την ανάπτυξη των αγώνων, με τις κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούμε να νικήσουμε. Να σταθούμε εμπόδιο σ' αυτούς τους μαύρους ανέμους που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της αντίδρασης. Οι κομμουνιστές δεν ξέρουν άλλο δρόμο από το δρόμο του διεθνισμού, της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης, της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ένα καλύτερο αύριο. Σ' αυτό το δρόμο συνεχίζουμε».

Πορεία προς το μνημείο

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν με μια φωνή στην πορεία που ακολούθησε. Τα πανό στις δύο γλώσσες διατύπωναν τα αιτήματα: «ΟΧΙ νέα σύνορα», «Βαλκάνια φιλίας», «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα περπάτησαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή μέχρι το χώρο όπου βρίσκονται τα λείψανα 850 μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στη μάχη της Φλώρινας.

Εκεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΚΚΕ είχαν στήσει το μνημείο που χρόνια τώρα οι αντιστασιακές οργανώσεις διεκδικούν να γίνει στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ. Ηταν χρέος που εκπληρώθηκε.

Πάνω στα χώματα τα ποτισμένα με αίμα ηρώων. Εκεί μίλησε ο Δημήτρης Βαρβαρούσης, από το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ, και εκ μέρους των μαχητών του ΔΣΕ η Βέρα Φώτεβα, που εξακολουθεί να ζει την αναγκαστική προσφυγιά. «Και σήμερα ακόμα ηχούν οι διαταγές των καπεταναίων, εδώ πάνω στα βουνά, εκεί επάνω από τον Αϊ-Λια, εμπρός πάντα μπροστά οι κομμουνιστές», είπε.

Ο Ντάσκο Γιοβάνοφ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις πρωτοβουλίες που παίρνει να λυθεί το πρόβλημα με τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αθάνατων ηρώων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ