Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΛΙΑΚΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να φέρουμε τα πάνω κάτω

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Αποδείχτηκε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λειτούργησε ως ένας απλός διοικητικός μηχανισμός προώθησης και εφαρμογής των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, αποτέλεσε το μακρύ χέρι του κράτους, μη έχοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες. Υπήρξε, και με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την περιφερειακή διοίκηση του κράτους, μία μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει το πολιτικό κόστος των αντιλαϊκών επιλογών της στις νομαρχίες. Και βέβαια, η προσταγή της κυβέρνησης προς αυτές ήταν να επιβάλλουν φόρους και τέλη, προκειμένου, στο όνομα μάλιστα της "οικονομικής αυτοτέλειας" του θεσμού, να καταφέρουν να λειτουργήσουν.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Ο Νομός Βοιωτίας έχει, πραγματικά, πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία η Νομαρχιακή Αρχή θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε όφελος του λαού και της πόλης, αλλά δεν το έκανε. Ο νομός μας είναι ο πιο πλούσιος στην Ελλάδα σε μεταλλεύματα βωξίτη. Εχει καταπληκτικούς κάμπους, όπως αυτός της Κωπαϊδας και των Θηβών. Εχει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας, παρότι υπάρχουν οι υποδομές για τη λειτουργία του εργοστασίου της αλουμίνας, στη Θίσβη, καμία ενέργεια δεν έκανε η Νομαρχιακή Αρχή ώστε να λειτουργήσει, συναινώντας έτσι στις επιθυμίες της Ενωμένης Ευρώπης. Η Βοιωτία, στα όρια με τους Δελφούς, έχει ακόμα τεράστιους αρχαιολογικούς τόπους. Εχει επίσης το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Κανένα έργο ή παρέμβαση αξιοποίησης αυτού του πλούτου δεν έγινε από τη Νομαρχιακή Αρχή, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αναχαιτίζοντας έτσι την αναπτυξιακή προοπτική που θα μπορούσε να έχει ο νομός. Ο πλούτος αυτός θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί με τη λειτουργία στο νομό Γεωπονικής Σχολής, αλλά και σ' αυτή την κατεύθυνση δεν έγινε καμία προσπάθεια από τον νομάρχη. Η μόνη δράση τους ήταν η επιβολή 86 νέων φόρων στους πολίτες. Φόροι που μπήκαν με την ευλογία της κυβέρνησης, προκειμένου να αποτελέσει ο νομός πιλότο των αντιλαϊκών της αποφάσεων.

- Ποια η πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Θα απαιτήσουμε αγωνιστικά την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, γεωργίας, κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Πρώτο μέλημά μας, στην κατεύθυνση αυτή, είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο αλουμίνας στη Θίσβη. Να αρχίσει η κατασκευή των αναγκαίων έργων στους κάμπους της Κωπαϊδας, της Θήβας και των Βαγίων. Δεσμευόμαστε επίσης ότι θα καταργήσουμε τα πολλαπλά "χαράτσια" που επέβαλε η Νομαρχιακή Αρχή. Στόχος μας, να "φέρουμε τα πάνω κάτω", να έχουμε μια δραστήρια και αγωνιστική Νομαρχιακή Αρχή, δίπλα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Και είναι σημαντικό, η κυβέρνηση, την επομένη των εκλογών, να μετρήσει λιγότερους νομάρχες, να εισπράξει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Χ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λειψυδρία «γονατίζει» τους αγρότες(2001-06-01 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη λειψυδρία(2001-03-31 00:00:00.0)
Στεγνώνει ο κάμπος της Κωπαΐδας(2000-07-25 00:00:00.0)
Ο μονόδρομος του λαού(2000-03-16 00:00:00.0)
"Φιλικά" θα επιλυθεί η διαφορά για την τιμή(1999-07-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικός "συναγερμός" και στη Βοιωτία(1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ