Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ίδιο "ντορό"

Σήμερα εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Θ. Πάγκαλου, με την οποία ζητάει την καταδίκη του "Ριζοσπάστη" για δημοσίευμα της σατιρικής στήλης "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ", που ασκούσε κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική και σε σχετικές απόψεις που εξέφραζε ο υπουργός Εξωτερικών. Με την αγωγή του, ο Θ. Πάγκαλος ζητάει, επίσης, να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών. Ο στόχος, διπλός: Πρώτον, να επιβληθεί "φίμωτρο" στο "Ρ", ώστε να μην κριτικάρει την εξωτερική πολιτική του ίδιου και της κυβέρνησης, η οποία συνταυτίζεται με τις θέσεις και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών "συμμάχων" και υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και, δεύτερον, να εξουθενωθεί οικονομικά η εφημερίδα του ΚΚΕ, με την ελπίδα ότι μπορεί να τρομοκρατηθεί και να "συνετιστεί".

Εξαρχής να σημειώσουμε ότι και οι δυο αυτοί στόχοι δε θα επιτευχθούν. Ο "Ριζοσπάστης" δε φιμώνεται με δικαστικές διώξεις, που ποινικοποιούν την πολιτική κριτική. Τούτη η εφημερίδα υπέστη πολλές διώξεις και σε πιο δύσκολες εποχές και δεν "έκανε πίσω" ποτέ. Ούτε όταν γίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία και στα τυπογραφεία του, ούτε όταν δολοφονούνταν δημοσιογράφοι του, ούτε όταν τον "έριχναν" στην παρανομία. Γιατί τη δύναμή της την αντλεί από την Αλήθεια των δημοσιευμάτων, την αγάπη και την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, την επαφή του με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τους αγώνες των απλών ανθρώπων του λαού, από το κύρος και τη λαϊκή επιρροή, τη δύναμη των ιδεών και των αγώνων του ΚΚΕ.

Ούτε και η επιχείρηση οικονομικής εξουθένωσης του "Ρ" θα έχει τα αποτελέσματα - ο "Ρ", βεβαίως, δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, να πληρώσει το πρόστιμο, καθότι δεν έχει άλλες εισπράξεις, παρά τον οβολό των αναγνωστών του - που περιμένει η κυβέρνηση. Ολοι θυμούνται ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στα τέλη του 1985, είχε επιβάλει πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών στην εφημερίδα μας, επειδή, αντιστεκόμενη στο πάγωμα μισθών που είχε επιβληθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εφάρμοσε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνοντας αυξήσεις στους δημοσιογράφους της.

Οι κυβερνώντες δείχνουν μεν "υπερβάλλοντα ζήλο" στο "κυνήγι" του "Ρ", αλλά κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής επίθεσης εναντίον της ελευθεροτυπίας, που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στον Τύπο και στη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Γνωστές οι διώξεις δημοσιογράφων με την κατηγορία της "κατασκοπίας", ή της "συκοφάντησης" υπουργών και άλλων κρατικών παραγόντων, γνωστές οι "προτάσεις" για το λεγόμενο "Δημοσιογραφικό Κώδικα Δεοντολογίας" και οι αποφάσεις για το ΕΡΣ και την ψηφιακή τηλεόραση.

Η νέα δίωξη σε βάρος του "Ρ" έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σ' όλη τη χώρα. Η ΕΣΗΕΑ, γνωστοί δημοσιογράφοι, στελέχη όλων των κομμάτων, δήμαρχοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πάρα πολλών κοινωνικών φορέων καταγγέλλουν την κυβέρνηση, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη συμπαράστασή τους στο "Ρ". Αυτό το κύμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης δείχνει το άδικο και σκόπιμο της αγωγής Πάγκαλου και το δίκιο της εφημερίδας μας, που θα συνεχίσει, χωρίς φόβο και πάθος, στον ίδιο "ντορό", εξυπηρετώντας μόνο την Αλήθεια, τασσόμενη πάντα με τα συμφέροντα του λαού μας, ενάντια στα συμφέροντα των κυβερνώντων, των ξένων "αφεντικών" και του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ