Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εισπρακτικό και αντιλαϊκό

Τροπολογία αναμενόμενης μείωσης φορολογίας κατά 10 δραχμές το λίτρο στα καύσιμα, κατέθεσε χθες ο Γ. Δρυς, χωρίς εγγυήσεις ότι θα μειωθεί και η τιμή διάθεσης στον καταναλωτή

Οχι είπε χθες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας διαρκούς επιτροπής της Βουλής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει σειρά θεμάτων σχετικά με τις καταβολές φόρων στο δημόσιο. Παράλληλα έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε συνολικά από την αντιπολίτευση αφού έγινε λόγος για "νομοσχέδιο - συρραφή" διαμορφωμένο με προχειρότητα και με σαφώς φορομπηχτικό χαρακτήρα.

"Εισπρακτικό", "αντιλαϊκό" "και σε ορισμένα σημεία του ρουσφετολογικό". Αυτό τον χαρακτηρισμό απέδωσε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,στην έναρξη της παρέμβασής του. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τα παράβολα, "έχουμε μια καθαρά φορομπηχτική πολιτική αφού έχουμε την αύξηση των παραβόλων. Σαν παράδειγμα σάς αναφέρω ότι για τις νομαρχιακές εκλογές θα πρέπει κάθε υποψήφιος να πληρώσει 35.000 δραχμές παράβολο και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι 46 - 47 οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, άρα τα μικρά κόμματα θέλουν 1.650.000 δραχμές για να συμμετέχουν. Εκτός βέβαια από το παράδειγμα που σας ανέφερα, η αύξηση των παραβόλων επιβαρύνει τον πολίτη για οποιαδήποτε κίνηση θέλει να κάνει (δίπλωμα, διαβατήριο κλπ.).

Ειδικά για τα άρθρα όπου προβλέπεται αύξηση των προσφυγών στα δικαστήρια, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε: "καταλαβαίνω ότι το κάνετε αυτό για να περιορίσετε τις δικαστικές πράξεις, δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται περιορίζοντας το δικαίωμα του πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη". Τέλος όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσε ότι η φορολόγηση των αποθεμάτων δε γίνεται με τα ίδια κριτήρια για όλους, αφού για παράδειγμα οι μεγαλοξενοδόχοι θα πληρώσουν μόνο τη διαφορά στην τιμή πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης κατά 60% ενώ οι μικρομεσαίοι κατά 100%.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, σημείωσε στη δική του παρέμβαση ότι το εν λόγω νομοθέτημα αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων που ήταν απολύτως απαραίτητος. Παράλληλα με τροπολογία που κατέθεσε χτες αργά το βράδυ, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τις νέες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης. Σύμφωνα με την τροπολογία μειώνεται κατά 9 - 10 δραχμές η φορολόγηση ανά λίτρο βενζίνης, γεγονός που σημαίνει για το ελληνικό δημόσιο, απώλεια της τάξης των 48 δισεκατομμυρίων δραχμών σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους (9,6% για το 1998 και 38,4% για το 1999). Η παραπάνω τροπολογία δεν ήταν παρά η αναμενόμενη μείωση στο συγκεκριμένο είδος ευρείας κατανάλωσης, που φυσικά δε συνοδεύεται από καμιά εγγύηση ότι οι μειώσεις αυτές θα "περάσουν" και στην κατανάλωση, εφόσον η μείωση της φορολογίας δεν επιβάλλει και την παράλληλη μείωση των τιμών στα πρατήρια βενζίνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ