Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ "ΜΑΥΡΙΣΜΑ"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλλιθέα δεν πρέπει να δυσαρέστησε κανέναν από τους "έχοντες και κατέχοντες", δηλαδή, κανέναν από τους ευνοημένους, στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής, που ταλαιπωρεί τον τόπο για δεκαετίες. Ισα ίσα, οι τελευταίοι είναι μάλλον ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, και στα πλαίσια της προεκλογικής φιέστας, που επιμελήθηκε ο κ. Τσουκάτος, ανέβηκε στο μπαλκόνι για να "τάξει" εμμονή στην "αταλάντευτη" λιτότητα!

Ο πρωθυπουργός είναι τόσο συνεπής στην εκπροσώπηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας, που ακόμα και μιαν ανοιχτή και, εν πολλοίς, για δημαγωγικούς λόγους στημένη συγκέντρωση, τη μετέτρεψε σε ωδή προς την ΟΝΕ! Εφτασε, μάλιστα, ο μισός σχεδόν λόγος του να κινηθεί σε προπαγάνδιση του "πόσο καλή" ήταν η υποτίμηση της δραχμής! Αυτή, λοιπόν, η νεοφιλελεύθερη σπονδή στον... "ΟΝΕδιτισμό" ήταν το κυρίαρχο μοτίβο της ομιλίας του Κ. Σημίτη: Η χώρα και ο λαός είτε θα υποταχθούν στον Προκρούστη της "ευρωσύνθλιψης", είτε "θα υπάρξει συνολική εξασθένιση της χώρας", όπως είπε.

Μάλιστα, κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η διανθισμένη με διάφορες "κορόνες" ομολογία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οπως χωρίς περιστροφές δήλωσε, κάθε ψήφος που θα "πέσει" στην κάλπη υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και εκείνων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ από κοινού με το ΣΥΝ, ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και έγκρισης της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο σε οικονομικό όσο και θεσμικό επίπεδο.

***

Κατόπιν όλων αυτών, είναι εύλογη η απάντηση στο ερώτημα, γιατί γύρισε ο λαός την πλάτη του, σε μια φιέστα, που οι "μαγικές" ικανότητες του σκηνοθέτη των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Α. Παπανδρέου δεν μπόρεσαν να γεμίσουν την πλατεία... Ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να σταθούν, να εκτιμήσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την ομιλία του πρωθυπουργού. Η κυνικότητα, με την οποία η κυβέρνηση έρχεται "πρόσωπο με πρόσωπο" με το λαό, είναι αναγκαίο να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα λαϊκά στρώματα.

Ας αναλογιστούν οι πάντες ποια είναι τα "δώρα" που υποσχέθηκε ο κ. Σημίτης. Προσέφερε επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι δε θα παρεκκλίνει ούτε κατά κεραία από το δρόμο της ΟΝΕ. Μα ο δρόμος της ΟΝΕ είναι γνωστός στους Ελληνες:

  • Από τη μια του πλευρά βρίσκονται όσοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να έχει πέσει στα επίπεδα του... 1982.
  • Εκείνοι που αντί για "σύγκλιση" εισπράττουν εισιτήριο για την τελευταία θέση στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα και τα "υπάρχοντά" τους δεν ξεπερνούν το 67% του μέσου κοινοτικού όρου.
  • Εκείνοι που αναγκάζονται, λόγω του ότι ανήκουν σε μια χώρα ενταγμένη στην ΕΕ, να πληρώνουν το γεγονός ότι αυτή η χώρα, η Ελλάδα, ανήκει στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ πλούτου και φτώχειας.
  • Εκείνοι που γεμίζουν τις ουρές της ανεργίας, σε βαθμό που η Στατιστική Υπηρεσία να μετρά πλέον διψήφιο ποσοστό ανέργων στην Ελλάδα.
  • Σε αυτήν την πλευρά του δρόμου της ΟΝΕ ανήκουν οι απολυμένοι των ιδιωτικοποιήσεων. Οι συνταξιούχοι των "τρεις και εξήντα".
  • Οι εκπαιδευτικοί, που μετά τόσα χρόνια στα θρανία, έφτασαν να "διδάσκονται" και τον ξυλοδαρμό τους από τα ΜΑΤ.
  • Οι αγρότες, που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το 50% από αυτούς "περισσεύει" και πρέπει να πεταχτεί στις χωματερές της ΟΝΕ.

Αυτός είναι ο δρόμος της ΟΝΕ. Η τουλάχιστον η μια του πλευρά. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Εκείνη όπου συνωστίζονται μια χούφτα βιομήχανοι, τραπεζίτες και χρηματιστές της Σοφοκλέους, που μοιράζουν μεταξύ τους ό,τι κλέβει η πολιτική του κ. Σημίτη από τους πολλούς. Είναι η πλευρά που έχει κάθε λόγο να χειροκροτά ενθουσιωδώς τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Καλλιθέα.

***

Ομως, ο Κ. Σημίτης έταξε στην προχτεσινή συγκέντρωση και κάτι ακόμα: Οτι με τον ίδιο αταλάντευτο τρόπο θα προωθήσει το σύνολο της "μεταρρυθμιστικής" του πολιτικής. Και ζήτησε την έγκριση αυτής της πολιτικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές!

Με άλλα λόγια, ο κ. Σημίτης είπε στον ελληνικό λαό ότι, αν "αναβαθμιστεί" από τις κάλπες, τότε την επομένη θα τεθεί σε απόλυτη εφαρμογή η βαρβαρότητα του εργασιακού νόμου και η κατάργηση του 8ωρου!

Είπε ότι οι μεθοδεύσεις του "καταναγκασμού", όπως αυτές που συνόδευσαν το νόμο "Καποδίστρια", θα έχουν συνέχεια, τόσο ως προς την ουσία, όσο και ως προς τους τύπους!

Είπε ότι τα δεκάδες κλειστά σχολεία, που συνοδεύουν την "εκπαιδευτική μεταρρύθμισή" του, είναι μόνο η αρχή!

Είπε ότι τα "δώρα" προς την πλουτοκρατία, όπως το τελευταίο με την ψηφιακή, θα έχουν και συνέχεια!

Είπε ότι η καχεξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία το κράτος και η κυβέρνησή του χρωστά (και δεν τα δίνει) πάνω από 1 τρισ. δραχμές, είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι η αφαίμαξη των δημοτών και η μετατροπή των περιφερειών σε ισχυροποιημένα αντιλαϊκά προπύργια στην υπηρεσία του κυβερνητικού κάστρου της αυθαιρεσίας!

Αυτό είναι το στίγμα της ομιλίας του πρωθυπουργού. Αυτά είναι όσα έχει να "προσφέρει" στον ελληνικό λαό. Ας δώσει την απάντησή του, λοιπόν, αυτός ο λαός. Το γεγονός ότι "σνόμπαρε" προχτές τον κ. Σημίτη και το νεοφιλελεύθερο κήρυγμά του στην Καλλιθέα ήταν εύλογο. Το να "μαυρίσει" με όλη του τη δύναμη αυτή την πολιτική και αυτούς τους υποψηφίους που την εκφράζουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις επόμενες εκλογές, είναι επιβεβλημένο. Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυνικότητα, με την οποία η κυβέρνηση έρχεται "πρόσωπο με πρόσωπο" με το λαό, όπως προχτές ο πρωθυπουργός στην Καλλιθέα, είναι αναγκαίο να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα λαϊκά στρώματα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ