Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ "Ρ"
Δικάζεται το δικαίωμα της πολιτικής κριτικής

Σήμερα, στις 5 μ.μ., στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου, που ζητά να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ 100 εκατομμυρίων δραχμών για την κριτική που ασκεί στην αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, ώρα 5 το απόγευμα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (κτίριο 13 αίθουσα 2), δοκιμάζεται η ίδια η αντιδημοκρατική πρακτική για τη φίμωση της πολιτικής κριτικής, καθώς εκδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ριζοσπάστη". Με την αγωγή Πάγκαλου, επιδιώκεται, ουσιαστικά, η οικονομική εξόντωση της εφημερίδας, αφού ζητείται να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών για την κριτική που ασκεί η εφημερίδα μας στην αντιλαϊκή πολιτική και την πολιτική της υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ξένων κέντρων.

Η δίωξη κατά του "Ρ", με αφορμή σατιρικό δημοσίευμα της 20ής Νοέμβρη 1997, στο οποίο γινόταν κριτική στην κυβερνητική πολιτική και τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα στη Βουλή - μια δίωξη, που έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμα που προηγήθηκαν σε άλλες εφημερίδες και δημοσιογράφους - αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αντιδημοκρατικής, επικίνδυνης για την ελευθεροτυπία, πρακτικής της κυβέρνησης. Αφού, ουσιαστικά, επιδιώκεται η φίμωση της αντίθετης φωνής και της κριτικής και σαν τέτοια καταδικάζεται από πλήθος παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, είναι οι πάμπολλες δηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης στο "Ρ", που έχουν γίνει και εκδοθεί μέχρι σήμερα, με τις οποίες καταδικάζεται η δίωξη κατά του "Ρ".

Τα ίδια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, πως η κριτική του συγκεκριμένου δημοσιεύματος του "Ρ" είναι, τάχα, υβριστική και συκοφαντική, όπως υπογραμμίζεται, δε χρησιμοποιούνται παρά προσχηματικά, προκειμένου να δικαιολογηθεί η δίωξη στην εφημερίδα. Αλλωστε, επανειλημμένες ήταν οι απειλές προς τους δημοσιογράφους και την εφημερίδα, επειδή στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και αποκαλύπτει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι και παλιότερα, το 1985, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επιχειρήσει την οικονομική εξουθένωση του "Ρ", επιβάλλοντας πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή τόλμησε και εφάρμοσε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δε δέχτηκε να παγώσει τους μισθούς, όπως επέβαλε ο Κ. Σημίτης, τότε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση, με τη σημερινή δίκη κατά του "Ρ", η κυβέρνηση δείχνει, όχι μόνον την αντιδημοκρατική νοοτροπία της, αλλά, κυρίως, το σταθερό προσανατολισμό της για χειραγώγηση της ενημέρωσης του λαού. Κάτι που εκφράζεται και με την προσπάθειά της, τελευταία, να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτες εισαγγελικές διώξεις κατά δημοσιογράφων, με το πρόσχημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στη δίωξη του "Ρ", στις δεκάδες και εκατοντάδες δηλώσεις συμπαράστασης στην εφημερίδα μας, συνεχώς προστίθενται και νέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ