Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χώμα, σποδός*, και μεταφυσική

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σ' αυτή τη γη, "ην δέδοται κύριος ο Θεός κλπ.", σε λίγο δε θα χωράνε οι ζωντανοί. Οσο για τη "φιλοξενία" των αποδημούντων, ο κορεσμός των νεκροταφείων και τα προβλήματα δημόσιας υγείας που δημιουργούνται, είναι γνωστά. Από καιρό, έχει τεθεί το θέμα αποτέφρωσης των νεκρών και είναι γνωστή η θετική πρόταση του Λέων. Αυδή, αυτού που υπογράφει τη στήλη και πολλών άλλων. Και θα ήταν καλό, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ιδιαίτερα της Αθήνας, να πάρουν απροκάλυπτα θέση, αντί για τις φαρισαϊκές υπεκφυγές, που συνοδεύονται από αντιστάσεις μεταφυσικής και από τα οργανωμένα συμφέροντα. Διότι λένε, αυτοί οι αναχρονιστές, πώς θα "ανασυντεθούν" τα σώματα, όταν έρθει η Δευτέρα Παρουσία και η βασιλεία των ουρανών; Αλλά, αν δεν κάνουμε λάθος, πνεύμα είναι ο Θεός και "εν πνεύματι" η μέθεξη.

***

Και αντίθετα προς όσα υποστηρίζει η μεταφυσική αντίληψη, πώς, άραγε, θα ανασυντεθεί το σώμα, που "χους" είναι και στο χώμα διαλύεται, ύστερα από μια διαδοχική επιδρομή σκωλήκων, που περιγράφεται στα ιατροδικαστικά εγχειρίδια; Και τι θα γίνουν τα σώματα των φτωχών της ταξικής κοινωνίας, τα υπολείμματα των οποίων σέρνονται στα χωνευτήρια των κοιμητηρίων, ή παραχωρούνται για πειράματα των ανατομείων;

Αλλά, και τι θα γίνουν, μετά το θάνατό τους, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Ινδών, τα σώματα των οποίων αποτεφρώνονται στις όχθες του Γάγγη; Και τι θα γίνουν, με την ίδια αντίληψη, οι επτά παίδες "εν καμίνω" και όσοι νεομάρτυρες έγιναν σποδός στους φούρνους των χιτλερικών στρατοπέδων;

Στα εκατομμύρια αυτά, πρέπει να προστεθούν όσοι στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλες περιοχές του κόσμου, προτιμούν την αποτέφρωση και όχι την υποχρεωτική ταφή.

Ο σεβασμός στους νεκρούς, προϋποθέτει, νομίζουμε, το σεβασμό στους ζωντανούς, που πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Σ' αυτήν, άλλωστε, την ελεύθερη βούληση στηρίζεται και η προσφορά αίματος, σώματος και μοσχευμάτων. Εκτός αν οι δότες "ανασυντεθούν" στους επουράνιους λειμώνες.

* Η σποδός. Ζεστή στάχτη, που περιέχει ακόμη αναμμένα κάρβουνα, χόβολη, ειδικά στάχτη από την καύση νεκρού

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ