Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με έργα θα τιμήσουμε τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με την οποία γνωστοποιεί τους λόγους που απέχει από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Δήμο Τεγέας

Την αποχή της από την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα, που θα γίνει αύριο Σάββατο 9 Ιούνη, αποφάσισε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μετά τον αποκλεισμό της, ουσιαστικά, από τον Δήμο Τεγέας που είναι και ο διοργανωτής.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Τεγέας Δημήτρης Βόσνος και το Δημοτικό Συμβούλιο Τεγέας, όχι μόνο κάλεσαν τον πρόεδρο Ευάγγελο Μαχαίρα κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», αλλά και χωρίς δικαίωμα λόγου, μολονότι το τιμώμενο πρόσωπο, ο Γρ. Λαμπράκης δηλαδή, ήταν αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και δολοφονήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η ενέργεια αυτή του Δ. Βόσνου, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, αποτελεί «συνέχεια πολλών πράξεων και παραλείψεών του που έβλαψαν το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα, όπως: Η κατεδάφιση - χωρίς κανείς να εμποδίσει - μέρα μεσημέρι του πατρικού σπιτιού του Γρ. Λαμπράκη το Δεκέμβρη του 2003, το οποίο είχε κηρυχτεί διατηρητέο, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να εφαρμόσει τις διατάξεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμησή του. Επιπρόσθετα, όχι μόνο ματαίωσε την ίδρυση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου "Γρηγόρης Λαμπράκης", αλλά και οργάνωσε διασπαστική πορεία ειρήνης το 2004, υπό την αιγίδα του δήμου, στην οποία πήραν μέρος μόλις 50 άτομα. Υστερα από αυτή την αποτυχία δεν τόλμησε να επαναλάβει τη διασπαστική του προσπάθεια».

Και υπογραμμίζεται: «Εμείς θα τον τιμήσουμε με έργα, συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανοικοδόμηση του πατρικού του σπιτιού, για την ίδρυση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου "Γρηγόρης Λαμπράκης" στο γήπεδο που προαναφέραμε και για την πραγματοποίηση των οφειλόμενων από την πολιτεία τιμητικών εκδηλώσεων και ενεργειών». Καταλήγοντας, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι τώρα, να υπενθυμίζουμε το πραγματικό νόημα των αγώνων του Γρ. Λαμπράκη, να αποκαλύπτουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ήρωες δεν τιμώνται μόνο με την ανέγερση ανδριάντων. Τιμώνται με τη συνέχιση των αγώνων τους».

  • Σήμερα, Παρασκευή 8 Ιούνη, η ΕΕΔΥΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη, στη 1.30 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Στρατής Κουνιάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ