Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι σήμερα στη μεγάλη εκδήλωση για τον Ρίτσο

Στις 9.00 το βράδυ, στο γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη)

Στον κορυφαίο ποιητή και ανεξάντλητης ευαισθησίας δημιουργό, τον Γιάννη Ρίτσο, τον αταλάντευτο μαχητή, που σπούδασε «ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος στη σύγχρονη σχολή του αγώνα», είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σήμερα, στις 9.00 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Μια βραδιά μνήμης και τιμής στον άνθρωπο που υπήρξε αξιοθαύμαστο παράδειγμα δημιουργού και ποιητή, σ' εκείνον που, δοσμένος από μικρός στην Αριστερά και στο ΚΚΕ, αφιέρωσε τη ζωή και την τέχνη του στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και «γεύτηκε» πολύχρονες διώξεις. Μια «διαδρομή» σ' αυτή τη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του θα είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις», με αναφορές σε σταθμούς της ζωής και του έργου του. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία, στην οποία θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Λάρδης και η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελοποιημένα τραγούδια του Γ. Ρίτσου από τους Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Λιανοτράγουδα»), Χρήστο Λεοντή («Καπνισμένο Τσουκάλι»), Θάνο Μικρούτσικο («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), Μάριο Τόκα («Πικραμένη μου γενιά»). Στο αφιέρωμα που, με απόλυτο σεβασμό στη δημιουργία του, προβάλλει τις πηγές της έμπνευσής του, το μεγαλείο του έργου του και τις κορυφαίες στιγμές της μελοποιημένης του ποίησης, θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι του Στέφανου Ψαραδάκου.

Τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και όσοι νιώθουν την ανάγκη να σμίγουν με τα όσα σπουδαία μάς άφησε ο ποιητής, θα είναι απόψε εκεί. Ξέρουν ότι τα έργα του είναι διαχρονικά, ακριβώς γιατί διαπνέονται από ουμανισμό και αξίες, γιατί εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους αγώνες του λαού. Ο Γ. Ρίτσος, όμως, δεν ήταν μόνο παρατηρητής και «καταγραφέας» αυτών των αγώνων. Στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος. Πολέμησε, εξορίστηκε, βασανίστηκε, βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας, της νεολαίας. Γι' αυτό τα ποιήματά του βρίσκουν χώρο σε αυτούς τους αγώνες και τους τροφοδοτούν. Και όσο υπάρχει εκμετάλλευση και αδικία, ο Γιάννης Ρίτσος θα παραμένει φάρος στους αγώνες της εργατικής τάξης για μια άλλη κοινωνία.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ