Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Ζαχοπουλιάδα» καλά κρατεί

Η είδηση ότι ο πρόσφατα παραιτηθείς για λόγους υγείας, όπως είχε τότε ειπωθεί, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος επιχείρησε να αυτοκτονήσει και όλα όσα ακολούθησαν αυτής της είδησης, έχουν μονοπωλήσει την ειδησεογραφία ένα μήνα τώρα, επισκιάζοντας όλα τα άλλα θέματα.

Η «Ζαχοπουλιάδα» μοιάζει να άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Αλλά μόνο μοιάζει... Το νοσηρό κλίμα που προκάλεσε και η σύγκρουση των επιχειρηματικών ομίλων και κέντρων εξουσίας για το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων σε βάρος του λαού, δηλητηριάζει καθημερινά τον τόπο.

Σε δικαστικό επίπεδο όλα άρχισαν με την προφυλάκιση (απόφαση για πολλούς νομικούς στα όρια της νομιμότητας, και για άλλους εντελώς παράνομη) της 35χρονης πρώην συνεργάτιδας του παρ' ολίγον αυτόχειρα, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό. Η κατηγορία που της αποδόθηκε ήταν εκβίαση και ηθική αυτουργία σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι πρώτοι μάρτυρες που πέρασαν την πόρτα του ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου ήταν οι δημοσιογράφοι Ολγα Τρέμη και Θέμος Αναστασιάδης, μαζί με τον στενό φίλου του Ζαχόπουλου σκηνοθέτη Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος είπε ότι ο πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού δεχόταν εκβιασμό, τόσο από την από την 35χρονη όσο και από κάποιους δικηγόρους οι οποίοι ακόμα δεν έχουν κληθεί από τον ανακριτή. Από τους πρώτους κατέθεσε και η σύζυγος του Ζαχόπουλου Πέρσα Αγραφιώτη, ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον πρώην γγ πριν την απόπειρα αυτοκτονίας του.

Ταυτόχρονα, ανατίθεται σε εισαγγελέα η διερεύνηση των οικονομικών πεπραγμένων στο υπουργείο Πολιτισμού επί των ημερών του Ζαχόπουλου. Η μυστικότητα των καταθέσεων στους δύο δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και η διάθεση από την πρώτη στιγμή πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης, δίνουν τροφή σε κάθε είδους σενάρια και φήμες.

Για πολλές μέρες το θέμα επικεντρώνεται στο ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το dvd με προσωπικές στιγμές της 35χρονης με τον Ζαχόπουλο, αν αυτό το dvd περιείχε και άλλες σκηνές πέρα από αυτές που υπήρχαν στο dvd που ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριώτης έδωσε στον ανακριτή, και όταν η αστυνομία είπε ότι το περιεχόμενο αυτού του dvd ήταν μέρος άλλου, τότε τέθηκε το ερώτημα από ποιον και για ποιο λόγο έγινε η επεξεργασία και τι κρύβουν οι σκηνές που κόπηκαν.

Η «Ζαχοπουλιάδα», τουλάχιστον σε δικαστικό επίπεδο, αναμένεται να συνεχιστεί με νέα επεισόδια και την ερχόμενη βδομάδα, η οποία θα ξεκινήσει με τη συμπληρωματική κατάθεση που ζήτησε να δώσει στον ανακριτή ο Θέμος Αναστασιάδης. Ηδη οι φήμες για το τι θα πει οργιάζουν και το σενάριο που ακούγεται είναι πως θα υποστηρίξει ότι δεν έδωσε αυτός, αλλά πήρε από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού το επίμαχο dvd. Σενάριο που αν επαληθευτεί, τότε θα ανοίξει νέος κύκλος εικασιών περί του ποιος ήταν αυτός που προμήθευσε στον Γιάννη Ανδριώτη το dvd, αν ο προμηθευτής ή ο παραλήπτης το επεξεργάστηκαν, τι κόπηκε και ο χορός θα κρατήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Μέσα στον ορυμαγδό αυτό σκόπιμα συσκοτίζεται η ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από τον πραγματικό χορό των σκανδάλων στο υπουργείο Πολιτισμού, με τους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων και την παράδοσή τους σε ιδιώτες (αυτά τα θέματα κανέναν εισαγγελέα ή ανακριτή δε φαίνεται να έχουν συγκινήσει ώστε να διαταχθεί κάποια έρευνα), και έχουν γίνει τόσο επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και επί κυβερνήσεων της ΝΔ.


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ