Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτωπο λαϊκό ενάντια στα μονοπώλια

Οι διαδηλωτές αψήφησαν τη βροχή και διαδήλωσαν μαζικά

MotionTeam

Οι διαδηλωτές αψήφησαν τη βροχή και διαδήλωσαν μαζικά
Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες εργαζόμενοι, παρά τη βροχή, δεν πτοήθηκαν και διαδήλωσαν συντεταγμένα και αποφασιστικά κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Διακήρυξαν την απόφασή τους να δυναμώσουν το μέτωπο που θα συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων και θα διεκδικήσει ο λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του.

Από τα χαράματα, με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις συγκρότησαν απεργιακές φρουρές έξω από τη «ΜΕΒΓΑΛ», την «DORAL», το «PRAKTIKER», τη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ και την «Αλλατίνη» και συνέβαλαν καθοριστικά στον ξεσηκωμό των εργαζομένων, παρά τις προσπάθειες του εργοδοτικού συνδικαλισμού να κρατήσει τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους στη γραμμή της υποταγής.

Ενδεικτικό στοιχείο του ρόλου του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι το γεγονός ότι τα σωματεία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σε «ΣΙΔΕΝΟΡ» και «Χαλυβουργείο» αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία.

Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη ακόμη πιο αποφασιστικά στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ και συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους, τους φτωχούς αγρότες, τους μαθητές, τους φοιτητές και τις γυναίκες. Μαζί τους πήραν τη θέση τους οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στην παράδοση του νερού στις πολυεθνικές, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον κλάδο του ξύλου, στην COSMOTE, στο εμπόριο, στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, και μια σειρά άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κ. Ηλιού, από το ΠΑΜΕ, ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο Μπ. Μανουσαρίδης από την ΠΟΕΕΠ, ο Α. Τανασκίδης από την ΠΑΣΕΒΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε έξω από τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για το νέο συλλαλητήριο, μεθαύριο Σάββατο.

Μακεδονία - Θράκη

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, εκφράζοντας την απόφαση του εργαζόμενου λαού να κλιμακώσει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, συσπειρωμένος στο ταξικό κίνημα.

Οι ταξικές δυνάμεις στην Κοζάνη περιφρούρησαν την απεργία στη ΔΕΗ με αποκλεισμό των ορυχείων και του βιομηχανικού συγκροτήματος. Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκαν μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, αλλά και στις άλλες πόλεις (Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά) της Δυτικής Μακεδονίας.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Νάουσας στην απεργία (υψηλά ποσοστά σε όλους τους κλάδους) καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του ΕΚ Νάουσας που ξεσήκωσε την πόλη. Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Βέροια, Κατερίνη, Πολύγυρο, Σέρρες, Γιαννιτσά, Εδεσσα και Κιλκίς.

Με περιφρούρηση της απεργίας από τα χαράματα σε Ξάνθη (SUN LIGHT), Καβάλα (ΔΕΗ) και Κομοτηνή (Ιόνιος, ΝΤΙΑΞΟΝ, κ.α.) οι ταξικές δυνάμεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνέβαλαν στην επιτυχία της απεργίας και στη μαζικότητα των συγκεντρώσεων που ακολούθησαν. Στην Καβάλα, δυναμική και μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΒΦΛ, των πετρελαίων και των λιμενεργατών στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων. Ενώ με επιτυχία έγινε η συγκέντρωση και στη Θάσο.

Στην Κομοτηνή, ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων της κατασκευαστικής «Ιόνιος» που είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη και συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη και Δράμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ