Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Αδυσώπητες κόντρες και νέα δάνεια

Σε επόμενες διαβουλεύσεις οι οριστικές αποφάσεις

Τα μαγειρέματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έχουν τη σύμπραξη των αστικών δυνάμεων στην ΕΕ και στόχο την υποταγή του λαού στη βαρβαρότητα. Ο λαός έχει ευθύνη να διαμορφώσει τις εξελίξεις προς όφελός του
Τα μαγειρέματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έχουν τη σύμπραξη των αστικών δυνάμεων στην ΕΕ και στόχο την υποταγή του λαού στη βαρβαρότητα. Ο λαός έχει ευθύνη να διαμορφώσει τις εξελίξεις προς όφελός του
Σε αντιλαϊκό παραλήρημα και ταυτόχρονα σε κλίμα όξυνσης των μεταξύ τους αδυσώπητων ανταγωνισμών και αντιθέσεων, εξελίχτηκε το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) που ολοκληρώθηκε προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Αντιμέτωποι με τα απροσπέλαστα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας, βλέποντας μπροστά τους και νέες «αβεβαιότητες» από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, «κινδύνους» μετάδοσης και αναζωπύρωσής της σε διπλανούς κρίκους της αλυσίδας, σχεδιάζουν νέα δάνεια στήριξης, «αναβαθμισμένους» μηχανισμούς και εργαλεία διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Προχτές, ωστόσο, δεν κατέληξαν σε κάποια λύση - συμφωνία.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία λύση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του χρέους της χώρας, με τρόπο όμως που να μην χαρακτηριστεί «πιστωτικό επεισόδιο», δηλαδή να γίνει με εθελοντικό τρόπο. Ο εκπρόσωπος, πάντως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, υποστήριξε ότι η πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί κανονικά τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, το νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να φθάσει τα 105 δισ. ευρώ, «80 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους και περί τα 25 δισ.» που θα προέρχονται από τη δέσμευση ιδιωτών πιστωτών. Κατά τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών η συμμετοχή των τραπεζών θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 30% του νέου πακέτου βοήθειας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δε βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι διαβουλεύσεις και οι κόντρες συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιούνη σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, χωρίς ακόμη, να έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο, που φαίνεται να το παραπέμπουν για τον Ιούλη. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ διαπίστωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «προβλήματα», τα οποία είναι δύσκολο να τα επιλύσουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23-24 Ιούνη).

Διαγκωνισμοί για τη συμμετοχή ιδιωτών

Ανεξάρτητα από την τελική αντιλαϊκή έκβαση, από τη μορφή που θα δώσουν στα νέα δάνεια (για την ανακύκλωση των προηγούμενων,) προκρίνουν την «αποδέσμευση» της διαβόητης 5ης δόσης, όπως δηλαδή έχουν προδιαγράψει ήδη από την περασμένη βδομάδα, με κοινή δήλωσή τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Γύρω από τα νέα δάνεια, που επίσης θα φορτώσουν στο λαό, είναι που διαγκωνίζονται τα τρωκτικά, οι μερίδες της πλουτοκρατίας. Γύρω από αυτά στήνουν τον καμβά για το νέο κύκλο εκβιασμών απέναντι στο λαό για την καθυπόταξή του στο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο» ή όπως αλλιώς βαφτίσουν τη βαρβαρότητα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ξεκαθάρισε χτες σε σχέση με την Ελλάδα ότι «υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι το βάρος της βοήθειας δε θα σηκώσουν αποκλειστικά οι φορολογούμενοι» και η συζήτηση γίνεται στο «πώς» θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πακέτο βοήθειας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Βέρνερ Φάιμαν να τάσσεται υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δανειακό πακέτο.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, τονίζει ότι «αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και να τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες». Αντίστοιχους φόβους εκφράζει και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας. Πάντως, η ΕΚΤ επιμένει ότι για να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή στις αγορές, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να είναι «απολύτως εθελοντικού χαρακτήρα». Με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνούν η Κομισιόν, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, η Γαλλία «είναι υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και κατά της αναδιάρθρωσης ή άλλου πιστωτικού γεγονότος, σύμφωνη με την ΕΚΤ». Να θυμίσουμε ότι αύριο θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσουν και για την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ, στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα από τον περασμένο Δεκέμβρη και επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να έχει «δυνητικά πολύ επικίνδυνες συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη πρέπει να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ανακυκλώνουν τα περί χρεοκοπίας

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι οποίοι επικαλούνται ενημερωτικό έγγραφο της Κομισιόν προς τους υπουργούς Οικονομικών, τρεις είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ως προς το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η μια επιλογή είναι εκείνη που υποστηρίζει η Γερμανία, δηλαδή η επιμήκυνση του «χρόνου ωρίμανσης» των ελληνικών ομολόγων κατά 7 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι πέρα από το όποιο νέο δανειακό πακέτο, θα χρειαζόταν και ένα κονδύλι 15-20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, περίπου 70 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ πραγματοποιούσε την απειλή της περί άρνησης αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι μία μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων όταν ωριμάσουν, με νέα, η οποία θα μπορούσε να προκύψει μέσω διμερών δεσμευτικών συμφωνιών μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και των μεγάλων ομολογιούχων. Η τρίτη επιλογή θα ήταν εθελοντικές μεν, αλλά ανεπίσημες και αποκεντρωμένες συμφωνίες μετακύλισης ομολόγων με κάθε πιστωτή ξεχωριστά.

Στο φόντο των διαπραγματεύσεων εντός της ευρωζώνης σχετικά με τη φόρμουλα συμμετοχής ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» τονίζει ότι μια λύση τύπου «συμφωνίας της Βιέννης», «στην ουσία οδηγεί σε ανακύκλωση του υφιστάμενου χρέους». Ο καπιταλιστικός οίκος σημειώνει ότι ενδέχεται να θεωρήσει μία τέτοια συμφωνία ως «ανταλλαγή προβληματικού χρέους» και να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «C», αντικατοπτρίζοντας επικείμενη εκδήλωση αθέτησης πληρωμών, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα που θα πληγούν θεωρητικά θα αποπληρωθούν.

Πάντως, ο Ραγκουράμ Ραγιάν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι η αναστάτωση από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία μπορεί να περιοριστεί στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν να αφήσουν την αναδιάρθρωση να λάβει χώρα με ελεγχόμενο τρόπο. «Ενα από τα πλεονεκτήματα αυτής της παρατεταμένης διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης, είναι ότι πολλοί ιδιώτες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα», επισημαίνει και προσθέτει ότι «ο βαθμός έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο περιορισμένος σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο, και συνεπώς το κόστος από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και αναδιάρθρωση, μπορεί να απορροφηθεί από τον τραπεζικό κλάδο».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Societe Generale», Φρεντερίκ Ουντέα, επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος από μια υποθετική μείωση κατά 30% στην αξία του ελληνικού χρέους, θα ισοδυναμούσε με το μισό των τριμηνιαίων κερδών της τράπεζας! Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, εκτιμά ότι ούτε το ευρώ, ούτε η ευρωζώνη βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα και διαμηνύει: «Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Περισσότερες χώρες ζητούν την ένταξή τους πλέον, καθώς όταν βρίσκεσαι κάτω από μεγαλύτερη ομπρέλα, βρέχεσαι λιγότερο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ