Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Με νέες απεργίες στο δρόμο θα μας βρούνε...

Χιλιάδες και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι απήργησαν χθες και διαδήλωσαν με τις ταξικές δυνάμεις, «τραντάζοντας» το κέντρο της πόλης

Τα τραγούδια «πλέχτηκαν» με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» τράνταξε χθες το κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και η ουσία του αποτυπώθηκε σε κάθε αίτημα, γραπτό ή προφορικό. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι μετανάστες, οι γυναίκες που διαδήλωσαν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ, ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα, με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Από το πρωί στην Ομόνοια άρχισαν να συγκεντρώνονται από τους γύρω δρόμους οι κλάδοι, οι μαζικοί φορείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες με τα παιδιά τους. Ενα γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ «αγκάλιαζε» την πλατεία καλώντας: «Οχι στα νέα βάρβαρα μέτρα. Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς». Τα αιτήματα στα πανό φανέρωναν τις λαϊκές ανάγκες που μπορούν σήμερα να ικανοποιηθούν, τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και την αγωνιστική προοπτική: «Αποδέσμευση από την ΕΕ», «Ρήξη και ανατροπή για να σωθεί ο λαός και όχι ο καπιταλισμός», «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος», Μεταφορές - Ενέργεια - Νερό λαϊκή περιουσία, «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» κ.ά. Αρκετοί εργαζόμενοι, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, εμποροϋπάλληλοι των ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ διαδήλωσαν με τα ρούχα της δουλειάς τους. Στην οδό Αιόλου βρίσκονταν παρατεταγμένα ΤΑΞΙ και φορτηγά με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ και αφίσες που έγραφαν: «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει» και «επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, με όπλο την οργάνωση, τη συσπείρωση, τη συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων».


Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να κατακλύζουν την οδό Σταδίου. Τα συνθήματα έδιναν τον τόνο της κλιμάκωσης και της ανάγκης οργάνωσης των εργαζομένων όπου ζουν και δουλεύουν: «Πίσω εμείς δεν κάνουμε, δεν υποχωρούμε. Με νέες απεργίες στο δρόμο θα μας βρούνε», «Τέρμα τα διλήμματα και η τρομοκρατία, μας φτάσατε στον πάτο και στην χρεοκοπία», «Οργάνωση και αγώνας απ' όλους τους εργάτες, αυτό είναι που τρέμουνε οι κεφαλαιοκράτες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, ήδη εκεί βρισκόταν κόσμος συγκεντρωμένος, που στην πλειοψηφία τους χειροκρότησαν τη μαζική και δυναμική πορεία των ταξικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα δε επιδοκιμάστηκε το μπλοκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που διαδήλωσε μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς κρατώντας το δικό της πανό που έγραφε: «Οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με το λαό στους δρόμους του αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-06-16 00:00:00.0)
Δυναμικά, «με το βλέμμα» στην οργάνωση και την κλιμάκωση(2011-05-13 00:00:00.0)
Εχουμε τη δύναμη!(2011-02-11 00:00:00.0)
Στο ρόλο τους(2008-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ