Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
Συμπράττει αντιλαϊκά με οποιουσδήποτε όρους

Ακόμα και οι δημαγωγικές ενστάσεις εξαφανίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, αλλά και στη συζήτηση για το «Μεσοπρόθεσμο», που ξεκίνησε σε Επιτροπή της Βουλής

Με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες από χτες το βράδυ προστέθηκε ο ανασχηματισμός και η ψήφος εμπιστοσύνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ξέχασαν» χτες ακόμα και τις επιμέρους ενστάσεις στο «Μεσοπρόθεσμο», δηλώνοντας καθ' όλα έτοιμοι να συνεχίσουν ενιαία με την κυβέρνηση τον πόλεμο που κήρυξαν στο λαό. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέμεινε αμετακίνητος στα μέτρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και κλειδώσει με την τρόικα, διευκρινίζοντας παράλληλα τα εξής:

  • Η έκτακτη εισφορά σε μισθούς, συντάξεις και μεροκάματα για το κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ θα φτάνει στο 1%. Στο κλιμάκιο από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ το χαράτσι θα φτάνει στο 2% και για τα επιπλέον ποσά στο 3%. Το χαράτσι θα έχει αναδρομική ισχύ (από 1η Γενάρη 2011) με άμεση εφαρμογή. Για παράδειγμα, σε ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ μεικτά το χρόνο, το πρόσθετο χαράτσι φτάνει στα 180 ευρώ. Να σημειωθεί ότι έκτακτη εισφορά, το ύψος της οποίας δεν διευκρινίζεται, μπαίνει τάχα για αλληλεγγύη στους ανέργους, στην πραγματικότητα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Το ίδιο χαράτσι για τους δημόσιους υπαλλήλους φτάνει στο 4%.
  • Μαζικά χαράτσια, 1 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δρομολογούνται απέναντι στη μικρή ακίνητη περιουσία και θα πληρώνονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εκτός όλων των άλλων, ενδεχομένως θα επιβαρύνουν τους ενοικιαστές.
  • Η φορολογία στα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, θα είναι για ακίνητα αξίας πάνω από 200.000 ευρώ κατά ιδιοκτήτη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν πλήρως με τη φοροεπιδρομή και διατύπωσαν επιμέρους επιφυλάξεις μόνο σε σχέση με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως για το χαμηλό τίμημα της εκποίησης! Ουσιαστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με το ξεπούλημα, αλλά ζήτησαν να γίνει με «καλύτερους εισπρακτικούς όρους». Τα ίδια επανέλαβαν και στη συζήτηση για το «Μεσοπρόθεσμο» που ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Μιλώντας στο ΚΤΕ ο Αλ. Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο», επειδή «διαφωνεί με τις πωλήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των λιμένων»... Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι μπορεί να υπάρξει ρύθμιση που θα ικανοποιήσει τους βουλευτές που διαφωνούν με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ. Η αναστολή της εξίσωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης απασχόλησε επίσης το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών τη συνέδεσε με την πορεία των «εσόδων του προϋπολογισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ