Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πλημμύρισε εργατόκοσμο το λιμάνι

Οι διαδηλωτές φτάνουν στο λιμάνι
Οι διαδηλωτές φτάνουν στο λιμάνι
Πλημμύρισε διαδηλωτές χτες και το πρώτο λιμάνι της χώρας! Χιλιάδες απεργών, εργάτες από τα καράβια, τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, φοιτητές, σπουδαστές, απόμαχοι της δουλειάς και μαζί τους μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατιάς συγκρότησαν μία από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, τα πανό, τα οργανωμένα μπλοκ, τα οποία όλα ήταν ενισχυμένα με «νέο αίμα», έστειλαν σαφέστατο ταξικό μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε καθοριστεί στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού. Ωστόσο, ο Πειραιάς από τα χαράματα παλλόταν στους ρυθμούς της 24ωρης απεργίας, σε στεριά και θάλασσα. Πριν τις 6 το πρωί οι απεργιακές φρουρές είχαν πάρει τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες, υψώνοντας ασπίδα αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες για να κουρελιάσουν για πολλοστή φορά το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επί 7 μήνες εξακολουθεί να έχει σε ισχύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή των εφοπλιστών. Την ίδια ώρα με αποφασιστικότητα δινόταν η μάχη της περιφρούρησης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο - που το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO έχει καταντήσει σε εργασιακό γκέτο - στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, σε όλους τους τόπους δουλειάς.

Με όπλο την αλληλεγγύη

Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της χτεσινής απεργιακής μάχης ήταν η συμβολική κατάληψη που έγινε στα γραφεία της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία έχει αναλάβει το έργο καθαρισμού του ΗΣΑΠ, από τις καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί και δυνάμεις από απεργούς άλλων κλάδων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενες κατάφεραν να αποσπάσουν από την εταιρεία ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών που τους οφείλονται. Οι ίδιες έδωσαν μαζικό «παρών» στο μπλοκ του κλαδικού τους ταξικού σωματείου στη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οταν ήρθε πια η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης, η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά. Ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ηλίας Πατίδης, από την Πανελλήνια Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία που κατέληξε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσει την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Πειραιά ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ