Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συντάχθηκε με τις ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση;

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στάση της Ελλάδας στην πρόσφατη συνεδρίαση του NATO

Ερώτηση προς τον υπουργό των Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του NATO, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους επισημαίνουν τα παρακάτω:

«Οταν στις 24-1-03 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτησή μας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

"Η πολιτική της Ελλάδας στην κατάσταση στο Ιράκ χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι ο σεβασμός της διεθνούς έννομης τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η τρίτη είναι η εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη περιοχή.

Στα πλαίσια αυτών των τριών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την πολιτική της χώρας μας, η Ελλάδα δεν υποστηρίζει μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις που αντίκεινται ειδικότερα στη διεθνή νομιμότητα και δεν εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο". Και παρακάτω:

"Θέλω να τονίσω πως η Ελλάδα που είναι μια φιλειρηνική χώρα και η κυβέρνηση εκπροσωπώντας ένα λαό με φιλειρηνική παράδοση και στάση, πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί για να αποτραπεί και να αποφευχθεί ο πόλεμος γιατί δεν τον θεωρεί αναπόφευκτο όπως πάρα πολλοί".

Στη δευτερολογία του μάλιστα είχε και ένα καλό λόγο για τα φιλειρηνικά κινήματα, που "ιδιαίτερα αυτή την εποχή έχουν ένα πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο".

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της 26-1-03 ανέφερε: "Δεν πιστεύουμε, και αυτό είναι μια θέση αρχής για μας, ότι η προσφυγή στην ένοπλη βία είναι το αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αποφάσεις όπως η 1441 που έχουν ληφθεί ομόφωνα από τα μέλη του ΣΑ".

Ομως, παρά τις παραπάνω φιλειρηνικές διακηρύξεις των υπεύθυνων κυβερνητικών παραγόντων, στην εφημερίδα "ΝΕΑ" της 25ης-26ης/1/03 διαβάσαμε ότι άμεσα, σε αντίθεση με άλλα μέλη, "στο πλευρό των ΗΠΑ τάχθηκε η Ελλάδα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του NATO, όπου η Συμμαχία δεν έλαβε απόφαση επί του αιτήματος της Ουάσιγκτον για ενίσχυση της Τουρκίας ενόψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ», χωρίς να περιμένει καν την προγραμματισμένη για Δευτέρα 27-1-03 συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Επειδή, είναι φανερό, ότι ο Ελληνας εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του NATO, δεν εξέφρασε προσωπική άποψη και επειδή έχουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, να μην υστερήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, που και σ' αυτόν τον πόλεμο κατά του Ιράκ θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας ειρηνόφιλη, ενώ ο εκπρόσωπός της στο NATO στηρίζει τις αμερικανικές θέσεις και η Βάση της Σούδας είναι σε επιφυλακή;

- Γιατί δε δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση ρητά, ότι δε θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή και δε θα δώσει οποιαδήποτε στήριξη στο βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ