Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογούν ανάμειξη του Στρατού στα εσωτερικά!

Προωθείται η συγκρότηση αυτόνομου μηχανισμού του Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολή την εσωτερική ασφάλεια

Eurokinissi

Ανοιχτή ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών» (επιθέσεις με χημικά, σαμποτάζ σε βασικές υποδομές, λαθρομετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, θρησκευτικός φανατισμός κλπ.), προβλέπεται σε μελέτη του ΓΕΣ που παρουσιάστηκε σε διεθνές φόρουμ. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» έχει ήδη δρομολογηθεί η θεσμοθέτησή της με την προώθηση σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Στην ουσία πρόκειται για κλιμάκωση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται σε επίπεδο δημοκρατικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια της εφαρμογής της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος της Ελλάδος, όπως επιτάσσουν οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Ο «Ρ» είχε έγκαιρα επισημάνει ότι με τη λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση επανέρχεται το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού» και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο των νέων κατασταλτικών μηχανισμών που συγκροτούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ετσι στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Δηλαδή στεγανά και ένα νέο «κράτος εν κράτει» που δε θα υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και θα έχει στη διάθεση του τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα τις Ειδικές Δυνάμεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μελέτη του ΓΕΣ προβλέπεται πως ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών».

Το πρότυπο που προωθείται για την ανεξέλεγκτη ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στηρίζεται στο μοντέλο που προωθείται στις ΗΠΑ και προβλέπει ακόμα και την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι μηχανισμοί ασφάλειας και οι μυστικές υπηρεσίες.

Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της ανάμειξης των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με τη συμμετοχή τους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί ειδικός κλάδος στο ΓΕΕΘΑ, με αποστολή την εσωτερική ασφάλεια, στη διάθεση του οποίου βρίσκεται μεγάλο μέρος των Ειδικών Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ