Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»
Καταργούνται οι κατήγοροι βουλευτές

Δίχως κατηγόρους βουλευτές θα γίνονται εφεξής οι δίκες υπουργών και μελών της κυβέρνησης με βάση το νέο νόμο, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή και τιτλοφορείται «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών». Να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι εκτελεστικός του νέου, αναθεωρημένου, Συντάγματος.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της δίωξης εναντίον υπουργού πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Η Βουλή αποφασίζει για την προθεσμία, στην οποία η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης. Οσον αφορά στην τελική απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης λαμβάνεται και αυτή με απόλυτη πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής.

Για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου, με κλήρωση στη Βουλή ορίζονται 13 τακτικοί και 6 αναπληρωματικοί δικαστές. Συγκεκριμένα, 7 μέλη του Αρείου Πάγου και 6 του Συμβουλίου της Επικράτειας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους τυχόν συμμετόχους, οι οποίοι εφεξής κατηγορούνται και δικάζονται μαζί με τον υπουργό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ