Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Καταδικάστηκε η υποτελής στάση της κυβέρνησης

Την υποτελή στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κι όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων που, ουσιαστικά, αρνούνται να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, την επιστροφή δηλαδή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας και των αποζημιώσεων που μας οφείλονται για τις καταστροφές που έγιναν στην περίοδο της Κατοχής στιγματίστηκε για μια ακόμα φορά, χτες, στο Εκτο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας στη χώρα μας. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη για να μην εφαρμοστεί - υλοποιηθεί η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. Σχετικά επισημάνθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας για την ετεροδικία που θα ενίσχυε την υλοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων που τέθηκε από τα θύματα και κοινωνικούς φορείς δεν έχουν τεθεί από την κυβέρνηση τα ζητήματα της επιστροφής του κατοχικού δανείου των καταστροφών που προκάλεσαν στο Δημόσιο οι Ναζί αλλά και των αρχαιολογικών θησαυρών που υφάρπαξαν.

Στο συνέδριο ο Ευάγγελος Μαχαίρας εκ μέρους του προεδρείου παρουσίασε τον απολογισμό του επερχόμενου συμβουλίου, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στις εκδηλώσεις και τις διεκδικήσεις που πρόβαλε το συμβούλιο. Ο Γ. Α. Μαγκάκης στάθηκε στο ζήτημα της δικαστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής χαρακτηρίζοντας παράδοξη την εξέλιξη που υπήρξε να μην υλοποιηθεί η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωνε τα θύματα με παρέμβαση της κυβέρνησης. Στο συμβούλιο υπογραμμίστηκε η αξίωση προς την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει και απαιτήσει με διακρατική συμφωνία την απόδοση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, αλλά και η απαίτηση για επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την ετεροδικία.

Το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα - καταγγελία ενάντια στον προετοιμαζόμενο πόλεμο των Αμερικάνων στο Ιράκ, με το οποίο απαίτησε να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ο οποίος αφού υπογράμμισε τη συμπαράσταση και τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ προς το δίκαιο αγώνα του συμβουλίου για τις γερμανικές οφειλές, κατάγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.

Χαιρέτισε επίσης ο Δημήτρης Τσοβόλας πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, όπως επίσης και ο Μπάμπης Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΣΥΝ. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από πολλούς μαζικούς φορείς και ιδιαίτερα από αντιστασιακές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ