Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο αγώνας των ανέργων

Τον περασμένο μήνα (Φλεβάρης 2010) στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του - ήταν γραμμένοι 766.159 άνεργοι και άνεργες. Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός τους είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού πολλοί άνεργοι, απογοητευμένοι, και μη έχοντας να περιμένουν τίποτα από το κράτος και τον Οργανισμό, δεν καταγράφονται καν. Ακόμα και έτσι όμως, αυτός ο «επίσημος» αριθμός ανέργων είναι το 14,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Δηλαδή, ένας στους επτά εργαζόμενους δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ένα μεροκάματο.

Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν ταυτόχρονα το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, το αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει η περίφημη «ανάπτυξη» μέσα από την ΕΕ, που προπαγάνδιζαν οι ευαγγελιστές του ευρωμονόδρομου, οι στυλοβάτες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ότι αρκεί δήθεν «να μεγαλώσει η πίτα» για να ζούνε όλοι καλά.

Ο απατηλός πύργος της «ανάπτυξης» και της «ισχυρής Ελλάδας» καταρρέει σήμερα με γδούπο, μέσα στα συντρίμμια μιας οικονομίας, που ήταν και είναι για λίγους και εκλεκτούς. Μιας παραγωγικής διαδικασίας που ήταν και είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη του μεγαλύτερου κέρδους και γι' αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί παρά να παράγει βάσανα και πόνο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορεί να είναι και τα μονοπώλια χορτάτα από κέρδη, και η πίτα για τους εργαζόμενους ακέραιη, όπως διαφήμιζαν οι κάθε είδους ευρωλάτρες και οπορτουνιστές. Το αντίθετο ισχύει: Το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών προϋποθέτει τη δραστική χειροτέρευση της θέσης του εργαζόμενου, τη μείωση στο ελάχιστο του εργατικού εισοδήματος.

Και εννοείται ότι μέσα σε μια τέτοια οικονομία, αν είναι μια φορά δύσκολη η θέση του εργαζόμενου, ο άνεργος μετατρέπεται σε άχρηστο αντικείμενο, σε παράσιτο που δεν αξίζει την παραμικρή προστασία. Ετσι η ΕΕ εγκαινίασε το περίφημο δόγμα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» με το οποίο ο άνεργος ρίχνονταν στον Καιάδα του περιθωρίου, τα επιδόματα περικόπτονταν, ενώ οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ μετατρέπονταν σε ιμάντες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ετσι φτάσαμε σήμερα από τους 766.159 ανέργους, μόλις οι 271.257 να παίρνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ. Και εννοείται ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Οσα λόγια παρηγοριάς και να μοιράζει δεξιά και αριστερά η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους ανέργους. Ενώ όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκρηξη της ανεργίας, από τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του για το 2010, ο ΟΑΕΔ θα διαθέσει για τους ανέργους μόνο το 1,46 δισ. ευρώ. Σημειώνουμε μόνο ότι αυτά τα λεφτά προέρχονται βασικά από τις εισφορές των εργαζομένων και το υστέρημά τους. Και ενώ για τους ανέργους «δεν υπάρχει σάλιο», η κυβέρνηση εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» ανέρχεται σε ολόκληρα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Για τους ανέργους ούτε ευρώ, για τις επιχειρήσεις πακτωλός δισεκατομμυρίων.

Να, γιατί ο αγώνας των ανέργων και των εργαζομένων, για να έχει αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να χτυπά το κακό στη ρίζα του. Τα μέτρα ανακούφισης, η απαίτηση για στοιχειώδη προστασία του ανέργου και του απολυμένου, είναι εκ των ουκ άνευ... Θα μένει όμως στη μέση, θα είναι αγώνας μετέωρος και χωρίς προοπτική, αν δεν αμφισβητεί την υπέρ των μονοπωλίων πολιτική, την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη. Θα παλεύει δηλαδή, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς ανέργους, που οι παραγωγοί του πλούτου θα ικανοποιούν τις ανάγκες και θα κάνουν κουμάντο.

Οι πολέμιοι των ταξικών δυνάμεων, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτοί που δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για τους ανέργους και τους απολυμένους, εγκαλούν το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις, ότι δήθεν παραπέμπουν όλα τα προβλήματα των εργαζομένων στο μακρινό μέλλον, στο σοσιαλισμό... Ανησυχούν και καταφεύγουν σε τεχνάσματα και κατασκευάζουν καρικατούρες. Γιατί, ο αγώνας του ΠΑΜΕ, ο αγώνας των ταξικών δυνάμεων - παρά τις προσπάθειες των καλοθελητών του συστήματος - πατάει γερά στο σήμερα, βλέπει ξεκάθαρα την προοπτική και το στόχο. Ο αγώνας αυτός απαντά στα άμεσα προβλήματα, για την προστασία των ανέργων, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της. Ενα πράγμα δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει: Να καλλιεργεί αυταπάτες στους εργάτες. Να πλασάρει κούφιες υποσχέσεις, ότι ΟΛΟΙ μπορούν να βολευτούν μέσα στην κόλαση του καπιταλισμού. Και τα μονοπώλια να αυγατίζουν τα κέρδη και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να δούνε προκοπή.

Αυτή τη χάρη δε θα τους την κάνουμε. Και αυτό είναι που τρομάζει πραγματικά τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς φορείς που τους εκπροσωπούν. Αυτό είναι που δε συγχωρούν στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ