Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ
Θησαύρισε από τους εργάτες και τώρα βάζει λουκέτο

Αντιμέτωποι με την ανεργία οι 100 εργάτες, περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Στο πλευρό τους η ταξική Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Αντιμέτωποι με την οριστική ανεργία βρίσκονται οι 100 εργαζόμενοι του βαφείου της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ στο Κιλκίς, μετά την απόφαση των εργοδοτών να κηρύξουν σε πτώχευση την επιχείρηση. Αυτή η πρόθεση των εργοδοτών ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Η αίτηση πτώχευσης έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στις 21 Απρίλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης με το σωματείο των εργαζομένων και την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η πλευρά της εργοδοσίας δήλωσε με θράσος ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, αφού θα εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις τους!!! Επ' ωφελεία των εργαζομένων, λοιπόν, η ανεργία, μετά από 25 χρόνια δουλειάς και αδιάκοπης κερδοφορίας της επιχείρησης. Και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους μέσα από τη διαδικασία της πτώχευσης, δηλαδή μετά από 3 ή 4 χρόνια.

Ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, άπλωσε χέρι βοήθειας στους εργοδότες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την σταθερή πολιτική της κυβέρνησης να φορτώνει με ζεστό τσάμπα χρήμα τους επιχειρηματίες. Δήλωσε πως εάν αλλάξουν γνώμη και αποφασίσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν το εργοστάσιο, το υπουργείο θα τους στηρίξει με επιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι που από την περασμένη βδομάδα ξεκίνησαν την περιφρούρηση του εργοστασίου, προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν απομάκρυνση των μηχανημάτων, σήμερα μέσα από Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν την πορεία και τις μορφές του αγώνα τους.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ να μην αποδεχθούν τετελεσμένα. Να αγωνισθούν όλοι μαζί, ενωμένοι, να μην κλείσει το εργοστάσιο, να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. «Σε αυτή την πορεία θα είμαστε δίπλα τους, μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνει. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι:

«Η εργοδοσία, το κεφάλαιο θησαυρίζουν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πια τα κέρδη που θέλουν, τους πετούν στο δρόμο και αλλάζουν προσανατολισμό της δραστηριότητάς τους. Οι υποχωρήσεις των εργαζομένων στις απαιτήσεις της εργοδοσίας φέρνουν νέα δεινά και τελικά την απόλυση. Οι κυβερνήσεις, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και δεν δίνουν καμία σημασία στα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανεργία και για την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται στη χώρα μας. Από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας. Σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης δεν χωράει η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, που είναι αναγκαίες και χρήσιμες για το λαό μας. Εχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών και όχι την ευημερία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, τον τσεπώνουν οι επιχειρηματίες και στο τέλος τούς πετούν στο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ