Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμικές παρεμβάσεις άνεργων ναυτεργατών

Με δυναμικές παρεμβάσεις στην ΠΝΟ και στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα, χτες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, άνεργοι ναυτεργάτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και ναυτεργάτες από εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα 10 πλοίων, διαμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στο μπάρκο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να επιβάλουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που κουρελιάζουν οι εφοπλιστές, αμφισβητώντας ακόμα και το αυτονόητο που είναι η καταβολή των μισθών.

Oι ναυτεργάτες ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αρχικά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Aπό εκεί ξεκίνησαν τις «εφόδους» τους αρχικά στο ΥΠΟΙΑΝ και κατόπιν στην ΠΝΟ.

Στο υπουργείο, οι ναυτεργάτες συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας, όπου κατήγγειλαν το γεγονός ότι με εντολή των εφοπλιστών και ευθύνη προσωπικά της υπουργού Λ. Κατσέλη, το ΥΠΟΙΑΝ δεν εφαρμόζει το νόμο 3816/2010 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26 Γενάρη και αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από τους εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια. Δύο μήνες, δηλαδή, μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες των 10 πλοίων δεν έχουν πάρει δεκάρα!

Επιπλέον, ξεκαθάρισαν ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά στην επέκταση της «μαύρης» εργασίας στα καράβια, που προωθούν από κοινού εφοπλιστές, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για την αύξηση της εφοπλιστικής κερδοφορίας και ήδη κυριαρχεί στα κρουαζιερόπλοια και σε πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΠΝΟ, επιβάλλοντας να είναι παρόντες στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΠΝΟ με εκπροσώπους της εταιρείας «VSHIPS», στην οποία ανήκουν τα φορτηγά πλοία «ROPAX I» και «ROPAX ΙΙ».

Πρόκειται για πλοία δρομολογημένα στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία και που στις οργανικές συνθέσεις τους δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας ναυτεργάτης, δηλαδή ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα. Αποτελούν, στην ουσία, «πιλότο» για την ανατροπή των οργανικών συνθέσεων συνολικά στα πλοία της γραμμής.

Οι άνεργοι, χαλώντας το ...καλό κλίμα της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ, απαίτησαν τη ναυτολόγησή τους στα πλοία αυτά και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμα και στα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) φαίνεται η αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, καθώς 2.565 άνεργους δείχνουν οι λίστες του ΓΕΝΕ για τον περασμένο μήνα Φλεβάρη, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα έδειχναν 1.762.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ