Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Προϋπολογισμός - "φωτιά" για το '98!

Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της υλοποίησης του "οράματος" Τράπαλη για μια Νίκαια "πρωτοπόρα" στο ξεχαρβάλωμα των λαϊκών χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Προϋπολογισμό πλήρως ενταγμένο στη λογική της πρόσθετης φορολόγησης και της ανταποδοτικότητας ψήφισε για το '98 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι μόνοι που τον καταψήφισαν ήταν οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας".

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 17,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο εισηγητής δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της δημοτικής αρχής τον χαρακτήρισε "διεκδικητικό". Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και πρώην δήμαρχοςΒέρα Νικολαϊδου τόνισε κατ' αρχάς ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μέσα στις γιορτές αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής, για να περάσει στα "μαλακά" από τους Νικαιώτες, ενώ η μία μόνο συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα. Να σημειωθεί ότι η ΔΕ είχε ζητήσει εγγράφως στη δημαρχιακή επιτροπή να της δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για δάνεια, έργα, προσωπικό όλων των κατηγοριών και των νομικών προσώπων του δήμου, κεκλεισμένες χρήσεις κ. ά., κάτι που όμως δεν έγινε.

Η επικεφαλής της ΔΕ τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι πλαστός και ψευδεπίγραφος, αφού μόνο το 12% των προϋπολογισθέντων εσόδων έχουν εξασφαλιστεί από την κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τέλη, πρόστιμα, δάνεια, έμμεση και άμεση φορολόγηση των δημοτών. Για παράδειγμα έφερε τα 150 εκατομμύρια δραχμές για λειτουργικά έξοδα των σχολείων που επανέρχονται σε αυτό τον προϋπολογισμό, αφού δεν είχαν εισπραχθεί παρά τα μισά.

Πρόσθεσε ότι η λογική του προϋπολογισμού είναι δημοτικές υπηρεσίες "μετά πληρωμής", χωρίς καμία διεκδίκηση προς την κεντρική διοίκηση για τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές των παρακρατημένων πόρων που αντιστοιχούν στη Νίκαια. Ενώ, λοιπόν, η δημοτική αρχή δε διεκδικεί τα χρήματα που δικαιούται, βάζει κονδύλι 900 εκατομμυρίων δραχμών για δικαστικούς αγώνες του Δήμου, γεγονός που η επικεφαλής της ΔΕ χαρακτήρισε σαν κίνηση εντυπωσιασμού.

Ασκησε σκληρή κριτική για τα 550 εκατομμύρια δραχμές, που προϋπολογίζει ο δήμος σαν έσοδο από τον ΟΑΕΔ, για να εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης - που με τη σειρά τους αμφισβητούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα - αποκρύπτοντας από τους Νικαιώτες το γεγονός ότι ο δήμος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 700 εκατομμύρια.

Τόνισε επίσης πως τα 30 εκατομμύρια δραχμές που δίνει ο δήμος στα σχολεία για βιβλία αποτελούν υποχρεώσεις του κράτους που φορτώνονται στον δήμο με την ανοχή του, χωρίς όμως να πρωτοπορεί σε διεκδικητικές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της παιδείας.

Οι σύμβουλοι της ΔΕ κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια στις προσλήψεις και για ρουσφετολογική εκλογική πολιτική που με τη σειρά της "φουσκώνει" αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Κατήγγειλαν επίσης το δήμο ότι ασκεί πολιτική δημοσίων σχέσεων διανθισμένη με "άρτο και θεάματα", αλλά και κονδύλια για προπαγανδιστικά "ενημερωτικά" έντυπα που μοιράζονται από προσωπικό του δήμου χωρίς το ΔΣ να γνωρίζει τίποτα. Την ίδια στιγμή δίνονται 50 εκατομμύρια δραχμές για εορταστικά λαμπάκια...

Η Βέρα Νικολαϊδου κατέληξε λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη αυτού του προϋπολογισμού, τον καταψηφίζουμε" και δήλωσε συγχρόνως ότι "θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του μέσα από τα όργανα που μετέχουμε". Ο δήμαρχος προσπάθησε να απαντήσει, επιχειρώντας ρητορικές συγκρίσεις με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η επικεφαλής της ΔΕ τόνισε πως "περιμέναμε απαντήσεις και όχι προεκλογική ομιλία" και πως ό,τι κερδήθηκε στο παρελθόν, κερδήθηκε "επειδή υπήρχαν Δημοτικά Συμβούλια που πάλεψαν σύσσωμα με το λαό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ