Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Προκαταβολές" για εφημερίες και υπερωρίες

Με γενικές αποφάσεις και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων ρυθμίζονται βασικά θέματα λειτουργίας

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ιατρικό Μισθολόγιο η κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που αφορούν τόσο τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών όσο και την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης από την 1.1.1998 η υπερωριακή και η νυχτερινή απασχόληση, καθώς και η εργασία των εξαιρέσιμων ημερών - που κυρίως αφορούν τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας - θα καθορίζεται μόνο μετά από κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίζονται και οι εφημερίες των γιατρών, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Ιατρικό Μισθολόγιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Πριν όμως εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ιατρικό Μισθολόγιο - όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - ο τρόπος ρύθμισης των εφημεριών "εξειδικεύεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων".

Το κρίσιμο, δηλαδή, θέμα των εφημεριών - ενεργών ή ετοιμότητας - ρυθμίζεται με βάση γενικές περιοριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να προσδιοριστούν από τα επιστημονικά όργανα και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά η εκσυγχρονιστική λογική δεν επιτρέπει ούτε και αυτή την ελάχιστη συμμετοχική διαδικασία στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης. Αν, βέβαια, εφαρμοστούν αυτές οι γενικές και μακριά από την πραγματικότητα αποφάσεις, τότε θα προκύψουν δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δε θα προβαίνουν πλέον σε εκκαθάριση και εντολή πληρωμών για αμοιβές υπερωριακής αποζημίωσης ή εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, εάν προηγουμένως δεν έχουν εκδοθεί οι κοινές υπουργικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ