Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ
Στη "γκετοποίηση" μέσω πεζοδρόμησης

Με "ταρατατζούμ", υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και δήμαρχος Αθήνας έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων ενός ακόμη δημόσιου χώρου, αλλά για εκείνους μόνο που έχουν γεμάτο πορτοφόλι

Σε εγρήγορση ήταν οι σωματοφύλακες του Κ. Λαλιώτη και του Δ. Αβραμόπουλου για να απομακρύνουν από το "θέατρο" της Ερμού, όποιον απειλούσε να μουντζουρώσει τη φιέστα, που είχε στηθεί χτες το πρωί εκεί, για την επίσημη παράδοση του πεζόδρομου, στους Αθηναίους, ενόψει των εορτών.

Ετσι, όταν κάποιος θέλησε να διαμαρτυρηθεί στους δύο απ' τους πλέον αρμόδιους για την ασυδοσία των ιδιωτικών εταιριών και το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, ήταν από εκείνους τους κατοίκους της πόλης που δε χώραγαν στο ...καραμελωμένο σκηνικό με τις κορδέλες, τα μπαλόνια, τις μπάντες και προπαντός τις κυρίες με τα "καρτιέ" ανά χείρας. Και... απωθήθηκε πάραυτα σ' έναν παράδρομο της Ερμού.

Κατά τα άλλα, η τελετή εξελίχθηκε όπως ακριβώς αναμενόταν. Με τις συνηθισμένες και αρκούντως υπερβολικές αβρότητες ανάμεσα στους δύο άνδρες, για το έργο που επιτελεί καθένας από το πόστο του και την Μ. Δαμανάκη,που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, να προσπαθεί να μπει σφήνα στον υπουργό και τον δήμαρχο Αθηναίων, για να παίξει κι εκείνη στα βραδινά δελτία.

Η Ερμού, αν και τα έργα δεν έχουν ακόμη τελειώσει, έπρεπε να "παραδοθεί" μέσα στις γιορτές. Κι αυτό για να είναι άμεση η σύνδεση με τους αντίστοιχους δρόμους του Λονδίνου, του Παρισιού και των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Τις Οξφορντ Στριτ και Σανς Ελιζέ των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων πορτοφολιών. Η πεζοδρόμηση, που κόστισε 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές (!), σηματοδοτεί ακριβώς την γκετοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και τη μετατροπή του σε εντευκτήριο νεογιάπηδων...

Δεν αποτελεί μυστικό ότι, κατά το διάστημα των έργων, άνοιγαν το ένα μετά το άλλο στον κεντρικό αθηναϊκό δρόμο καταστήματα μεγάλων ξένων εταιριών. Η μετεξέλιξή του το επόμενο διάστημα σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της χώρας είναι βέβαιη. Αλλωστε, όσα έργα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον, πλην της ημεδαπής και αλλοδαπής κυρίαρχης τάξης, που διεκδικεί και την αυλή μας ακόμα για να περνάει τον καιρό της και να διεκπεραιώνει τις δουλιές της.

Τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα δεν έχουν πλέον θέση ούτε στην οδό Ερμού. Δύσκολα θα εντοπίσουν εκεί κάποιο μικρομάγαζο. Τέτοια υπάρχουν ακόμα στους γύρω δρόμους του εμπορικού κέντρου, αλλά για πόσο; Υπουργός και δήμαρχος υποσχέθηκαν χτες αναζωογόνηση της εμπορικής κίνησης μετά τα έργα. Οι μικροί επαγγελματίες βλέπουν, ήδη, το αντίθετο. Αλλά οι διαμαρτυρίες τους σκεπάζονται από τις μπάντες. Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν και οι σφοδρές αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων της περιοχής για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών μπαρών, που από τις 12 Γενάρη τελικά αναμένεται να αποκλείσουν την περιοχή, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα οχήματα των λιγοστών μονίμων κατοίκων της περιοχής και των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Να σημειώσουμε ότι η πεζοδρόμηση της Ερμού και το, αναποτελεσματικό, όπως αποδείχτηκε, κλιμακωτό ωράριο είναι τα μόνα δύο μέτρα του περιβόητου πακέτου "Αττική SOS", ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα που είχαν εξαγγελθεί πριν τέσσερα χρόνια και παραμένουν ακόμα απλώς εξαγγελίες. Ωστόσο, υπουργός και δήμαρχος, όταν ρωτήθηκαν χτες αν η πεζοδρόμηση της Ερμού είναι απλώς έργο βιτρίνας, απάντησαν ότι τέτοιες κατηγορίες είναι μικρόψυχες γιατί ...ανάλογα έργα (βιτρίνας, βέβαια) γίνονται σε όλες τις γειτονιές!

Πάντως, ο Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα και οι πεζοδρομήσεις των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Κολοκοτρώνη, ενώ πρότεινε στο Δήμο να ονομαστούν οι πεζόδρομοι της Ερμού και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου - χωρίς να αλλάξουν και τα ονόματα των οδών - σε πεζοδρόμους Αντώνη Τρίτση και Μελίνας Μερκούρη, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ