Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ταχύτερους ρυθμούς θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι συνομιλίες δεν προχωρούν με τους ρυθμούς, που θα ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο.

Ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο είπε, υπάρχει η έννοια του επείγοντος για προώθηση της διαδικασίας για λύση, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα του Ιούνη.

Ο Τόμας Γουέστον είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο, για να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών και να εκφράσει την υποστήριξή του προς τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει, καθώς ολοκληρώνεται και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών και ακολούθως θα επιληφθεί του θέματος το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ι. Κασουλίδης

Αν όντως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, τότε θα πρέπει να στραφούν προς την τουρκική πλευρά. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι αναμένει η ελληνική κυπριακή πλευρά από την επίσκεψη στη Λευκωσία του Αμερικανού Ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Γουέστον θα ενημερωθεί από πρώτο χέρι, όχι μόνο από τον Αλβάρο ντε Σότο, αλλά και από τις δύο πλευρές, για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επανέλαβε, επίσης, ότι ο Ιούνιος εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη λύσης, γιατί, πρόσθεσε, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν κάποιο παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο κλείνει και μέχρι τον Ιούνιο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο του Γουίλτον Παρκ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. ντε Σότο στους μεσολαβητές θα είναι ακόμα πιο συμπληρωμένη, αν παρουσιαστεί και από τις δύο πλευρές.

Κληθείς να σχολιάσει την προχτεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «είναι φανερό ότι τα Ηνωμένα Εθνη παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτές τις διαπραγματεύσεις και θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν όλο τους το βάρος για να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις συνομιλίες. Και ασφαλώς αναμένεται να κινηθεί και ο ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι τρίτες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό ανησυχούν σοβαρά για την πορεία των συνομιλιών, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε δείγμα για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Σε δηλώσεις του, χτες το πρωί, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αποφάσισε να προβεί σε βάθος ανασκόπηση της κατάστασης με τον ειδικό απεσταλμένο του Αλβάρο ντε Σότο και πιθανό με το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά έως τον Ιούνιο και πρόσθεσε ότι αν οι συνομιλίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και τις ίδιες θέσεις από τουρκικής πλευράς, τότε η διαδικασία θα βρεθεί στον αέρα.

Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε επίσης ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι διάφοροι τρίτοι θα πρέπει να κινηθούν προς την τουρκική πλευρά για άρση της αδιαλλαξίας της και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα ψηφίσματα αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, δεσμεύουν πρωτίστως τον ίδιο το διεθνή οργανισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ