Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Μασκάρεψαν» την ωμή αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα στο μεταίχμιο ενός νέου κόσμου: Ψυχρός Πόλεμος - Δόγμα Τρούμαν - Σχέδιο Μάρσαλ».

Με τα παραπάνω «ωραία λόγια» προσπάθησαν να περιτυλίξουν, χτες, σε εκδήλωση στο ΥΠΕΞ, την ωμή αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία οδήγησε, στον Εμφύλιο, στη δημιουργία του δεξιού παρακράτους, της ξενόδουλης μεταπολεμικής νέας ελληνικής αστικής τάξης, σε εξορίες φυλακές και εκτελεστικά αποσπάσματα και τη χώρα δεμένη πισθάγκωνα στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Με την υπεροψία των νικητών, όμως, φαίνεται πως πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν έχει μνήμη και εμφανίζονται έτοιμοι να πανηγυρίσουν για εκείνα τα θλιβερά χρόνια. Χειροκροτητής δίχως αναστολές ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, «ξεσκόνισε» τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ.Μίλερ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο ΥΠΕΞ για την παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου με τον τίτλο: «Η Ελλάδα στο μεταίχμιο ενός νέου κόσμου: Ψυχρός Πόλεμος - Δόγμα Τρούμαν - Σχέδιο Μάρσαλ» και περιλαμβάνει έγγραφα εκείνης της περιόδου από το ιστορικό αρχείο του ΥΠΕΞ.

Η τρίτομη έκδοση παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με ομιλητές τον υπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ, το γενικό διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής καθηγητή Θεόδωρο Κουλουμπή και την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου Φωτεινή Τομαή - Κωνσταντοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση.

Στη σύντομη ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε τη νέα συνεργασία, που έχει οικοδομηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας προσπαθεί να ξεπεράσει τους διχασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και πρωτοστατεί στην υπόθεση της συνεννόησης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει ότι η εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ επέδρασε στη στρεβλή ανάπτυξη του πολιτικού μας συστήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίλερ τόνισε πως οι ΗΠΑ, όπως τότε στάθηκαν δίπλα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, έτσι και τώρα, 50 χρόνια μετά, βρίσκονται δίπλα και συνεργάζονται για την αντιμετώπιση όχι πλέον του ολοκληρωτισμού, αλλά της τρομοκρατίας. «Είμαστε περήφανοι που είσαστε μαζί μας», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ