Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο κακός και ο «καλός»

Αγριος, απειλητικός, κυνικός και ελαφροαφελής ο Μπους, ο μικρός. Και από την άλλη πλευρά του δίδυμου του πολέμου και της βίας ο «καλός» της παρέας, ο υπουργός, δηλαδή Εξωτερικών της πλανηταρχίας.

Ο «κακός», ο Μπους ο μικρός, αξιοποιεί εκφοβιστικά τη διαρροή της πληροφορίας ότι υπάρχει σενάριο πρώτων πυρηνικών πληγμάτων εναντίον εφτά χωρών, μεταξύ των οποίων, βρίσκονται οι ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα, που θα μπορούσαν ν' ανταποδώσουν τα χτυπήματα, ως τη συντέλεια του κόσμου.

Ο Μπους λοιπόν ο κακός, δε διαψεύδει και αφήνει να αιωρείται η απειλή, ενώ παράλληλα την επιβεβαιώνει, σ' αυτή την κρίση πολεμικής φρενοβλάβειας. Ετσι, βρίσκεται στην τέταρτη φάση το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας - (ο πόλεμος των άστρων) όπως και η δοκιμαστική χρήση πυραύλων που μεταβάλλουν σε εκρηκτικό μείγμα τον ατμοσφαιρικό αέρα, ή αφαιρούν το οξυγόνο για να πάθει ασφυξία, υποτίθεται, ο αόρατος Οσάμα Μπιν Λάντε.

Από την άλλη, ο Πάουελ ο «καλός» υπουργός της εξωτερικής πολιτικής που εκφράζεται με το πολεμικό δόγμα, τις χειρουργικές επεμβάσεις, το πρώτο πυρηνικό πλήγμα και την παγκόσμια κυριαρχία, αναλαμβάνει το ρόλο του ηπιότερου στις εκφράσεις, αλλά αμετακίνητου στην πράξη.

Το δίδυμο αυτό, θυμίζει το ρόλο του κακού και του «καλού» κατά τις ανακρίσεις, μετά βασανιστηρίων, όπου ο κακός τα εφαρμόζει με σαδισμό και ο «καλός» τα αξιοποιεί για την απόσπαση ομολογιών. Η σκηνή στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη: Ο σκληρός ανακριτής βγαίνει για λίγο έξω, όπως είχε προγραμματιστεί. Και ο «καλός»... επωφελείται: - Ακου παιδί μου, αυτός είναι άγριος, θα σε λιώσει. Πάρε πρώτα - πρώτα ένα τσιγαράκι, να τα πούμε,... φιλικά, πριν επιστρέψει ο άλλος...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ