Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος

Με πάνδημα μνημόσυνα πεσόντων και ομογενειακές εκδηλώσεις στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο κυπριακός λαός καταδίκασε για άλλη μια φορά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που κατέλυσε τη δημοκρατία και άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα για να εισβάλει στη Νήσο. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και για την πλήρη διασφάλιση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Του μνημοσύνου στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι επίσημοι. Μετά το μνημόσυνο ο Μακαριότατος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων στο νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.

Οι εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο άρχισαν με την ήχηση σειρήνων στις 8.20 το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το επάρατο πραξικόπημα.

Τα κυπριακά κόμματα

Σε διακήρυξή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β' υπήρξε το αποκορύφωμα των ανατρεπτικών τρομοκρατικών ενεργειών που στόχευαν στην πολιτική και φυσική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, στην κατάλυση της δημοκρατίας και το ξεπούλημα της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ τονίζει τη σημασία της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, η οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό της ιστορικής αλήθειας, στη συντήρηση της μνήμης και το σεβασμό των θυσιών του λαού μας.

Επισημαίνει επίσης, την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής, σε συνεργασία με την Ελλάδα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει σε διακήρυξή του ότι η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί μέρα εθνικού πένθους. Αναφέρει επίσης ότι ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο εθνικός διχασμός, οδηγούν στην καταστροφή, γιατί η κατάληξη θα είναι ο εθνικός αφανισμός. Οδυνηρές επέτειοι όπως η σημερινή, τονίζει ο ΔΗΣΥ, πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την πολιτική ζωή, είναι μεταξύ άλλων, η πλήρης διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για να υπάρχει ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε διακήρυξή του, αναφέρει ότι το άφρον και προδοτικό πραξικόπημα, που έμελλε να ανοίξει την κερκόπορτα στον καραδοκούντα Αττίλα, παραμένει και πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στη μνήμη του λαού μας, αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού, ως η μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού. Το ΔΗΚΟ αναφέρει επίσης ότι κάποια δείγματα αλαζονείας της εξουσίας και προώθησης ενός κομματικού κράτους, με μεθόδους ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας και ετσιθελισμού, συνιστούν δημοκρατικά ελλείμματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αναφέρει ότι το πραξικόπημα εναντίον του εθνάρχη Μακάριου υπήρξε το τελικό στάδιο μιας συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία της εκλεγμένης ηγεσίας, την κατάργηση της Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικής λύσης.

Είκοσι επτά χρόνια μετά το έγκλημα και την προδοσία, τονίζει στη διακήρυξή του το ΚΙΣΟΣ, η ιστορική μνήμη λειτουργεί ακοίμητη και η δημοκρατική συνείδηση του λαού μας στιγματίζει τους ενόχους της προδοσίας για το μεγάλο εθνικό τους ανόμημα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι το πραξικόπημα αποτελούσε την πιο θλιβερή έξαρση μιας εποχής που χαρακτηριζόταν από αδελφικό μίσος, πάθη και μισαλλοδοξία. Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα, τονίζει ότι οι εσωτερικές διαφωνίες αξιοποιήθηκαν οργανωμένα από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και η Κύπρος βίωσε τις ολέθριες συνέπειες του αδελφοκτόνου διχασμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ