Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προσπαθεί να αποφύγει τις κατασχέσεις το γερμανικό δημόσιο

Κατέθεσε χτες έφεση κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου που άναβαν το «πράσινο φως» για κατάσχεση του «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής

Αντί να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, το γερμανικό δημόσιο προσέφυγε και πάλι στα δικαστήρια, ασκώντας έφεση στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που άναβε το «πράσινο φως» για την απαλλοτρίωση του Ινστιτούτου «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

Με την έφεσή του το γερμανικό δημόσιο στρέφεται εναντίον των αποφάσεων 3666 και 3667/2001 που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, επιδικάζοντάς τους αποζημιώσεις 11,5 δισ. εκατ. δραχμές. Επίσης, στην έφεσή του το γερμανικό δημόσιο ζητάει να παύσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης των δύο κτιρίων του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το γερμανικό δημόσιο στην έφεσή του, για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης, θα πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης (άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Τέλος, ισχυρίζονται ότι τα ακίνητα, που πρόκειται να κατασχεθούν, έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού και επομένως αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής (άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα).

Στην ουσία, όμως, η Γερμανία επικαλείται τα ίδια ακριβώς αιτήματα που απέρριψε την προηγούμενη βδομάδα η δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αικατερίνη Σέττα, κρίνοντάς τα αβάσιμα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο επικαλούμενο άρθρα του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα έκρινε ότι δε χρειάζεται υπουργική απόφαση για να αποζημιωθούν τα θύματα. Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης, στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι η Γερμανία δεν εξηγεί πώς τα συγκεκριμένα δύο ακίνητα είναι κοινωφελή ιδρύματα, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών εκδηλώσεων δεν τα καθιστά ακατάσχετα.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Μ. Γλέζος, ο οποίος απαντώντας σε δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου κ. Πφλίγκερ σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε: «Οι Ελληνες δε φαντάζονταν ποτέ ότι η σημερινή Γερμανία δε θα σέβεται το δίκαιο, όπως δεν το σεβάστηκε ο Χίτλερ. Εφόσον η Γερμανία προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, έχει υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ