Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κήρυξαν τον πόλεμο στους πολίτες που διαδηλώνουν!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ομόφωνα σε «πολιτικό» επίπεδο την απόφαση περί «κατάστασης πολιορκίας» που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή τη σύνοδο του «G8» στη Γένοβα, δήλωσε «υπέρμαχο μιας πιο στενής διεθνούς συνεργασίας» των κυβερνώντων για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και καταδίκασε τις διαδηλώσεις, αφού όπως δήλωσε αυταρχικά η αναπληρωτής απυργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη «η στείρα και αδιέξοδη έκφραση βίας, που αναζητά προφάσεις για να εκδηλωθεί, δεν έχει θέση στον κόσμο σταθερής δημοκρατίας που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη».

Η συζήτηση είχε ένα «δημόσιο» σκέλος, αλλά συνεχίστηκε «κεκλεισμένων των θυρών» κατά τη διάρκεια του πολύωρου μεσημεριανού γεύματος. Η «δημόσια συζήτηση» είχε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διάλογος με τον Ευρωπαίο πολίτη για την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία» (!!!). Για την κλειστή συζήτηση δεν υπάρχουν πληροφορίες και η Ελ. Παπαζώη ερωτηθείσα απάντησε ότι «το θέμα συζητήθηκε και μεταξύ μας στη βάση του διαχωρισμού των πολιτών σ' αυτούς που επιζητούν τη βία και όσους θέλουν το διάλογο».

Η ΕΕ κήρυξε τον πόλεμο στους πολίτες που διαδηλώνουν κατά της πολιτικής των κυβερνώντων και ψάχνει(...) «συνομιλητές» στις «σιωπηλές πλειοψηφίες». Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, «οι 15 υπουργοί θεωρούν χρήσιμο να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις της». Ο κόσμος έχει ξεχυθεί πλέον στους δρόμους και εκδηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή του και αυτοί πανικόβλητοι στους πύργους τους, προσπαθούν να δείξουν ότι κάνουν (...) «διάλογο» με τα καθεστωτικά τσιράκια ,τους δικούς τους «μισθωτούς», τους πληρωμένους «συνομιλητές». Αλλά ακόμη και στην Ελ. Παπαζώη (...) ξέφυγε κάποια στιγμή η απελπισμένη δήλωση ότι «εμείς φιλοδοξούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνη του 2003, η Σύνοδος Κορυφής να μη γίνει σε στειρωμένο περιβάλλον, σαν να είμαστε στο κενό».

Το πολιορκημένο «κότερο του "G8"» πλανιέται, πλέον, σαν φάντασμα στις πανικόβλητες ψυχές των κυβερνώντων. Και είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά της Ελ. Παπαζώη, που ενώ αρχικά πήγε να (...) διασκεδάσει την κατάσταση λέγοντας ότι «μέχρι τη Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει κοπάσει», αμέσως μετά, οργισμένη, δήλωσε: «Να απομονωθούν όσοι βρίσκουν προφάσεις για εκδήλωση τυφλής βίας». Ψυχραιμία...

Η απόφαση της ΕΕ

Την περασμένη Παρασκευή, 13 Ιούλη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αποφάσισαν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα «επιχειρησιακά μέτρα» και το αυταρχικό «πακέτο» καταστολής, για την «ασφάλεια των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων εκδηλώσεων αντίστοιχης σπουδαιότητας» (βλ. «Ρ», 14 Ιούλη 2001). Πρόκειται για μέτρα «κοινά» και «δεσμευτικά» για το σύνολο της ΕΕ. Χτες οι 15 ΥΠΕΞ σφράγισαν την απόφαση σε «πολιτικό» επίπεδο. Η διαφορά έγκειται στη σημασία που απέδωσαν οι ΥΠΕΞ για εφαρμογή των «επιχειρησιακών μέτρων» καταστολής, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής αλλά «και σε άλλες παρόμοιες διεθνείς συνόδους».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ δηλώνουν «υπέρμαχοι μιας πιο στενής διεθνούς συνεργασίας», που θα «εγγυηθεί» ότι «οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιούνται ειρηνικά». Δηλαδή τα «επιχειρησιακά μέτρα» καταστολής δεν αφορούν μόνο τον αυταρχικό «συντονισμό» των δυνάμεων καταστολής των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά μια «διεθνή συνεργασία» των φυσικών και ηλεκτρονικών χαφιέδων και πρακτόρων όλου του κόσμου - και βασικά των ΗΠΑ. Πρόκειται για ωμή και κυνική πρόκληση, που για πρώτη φορά βγαίνει από τα υπόγεια των Ασφαλειών και γίνεται επίσημη «απόφαση» του Συμβουλίου της ΕΕ στο όνομα του «διαλόγου με τον Ευρωπαίο πολίτη» (!!!). Και ένα δεύτερο σημείο στη χτεσινή απόφαση των 15 ΥΠΕΞ ηχεί απαίσια και αυταρχικά, αφού «οι υπουργοί υπογραμμίζουν τη σημασία για την ΕΕ και των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεών της της ερμηνείας της πολιτικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης».

Μ' άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις από τις Βρυξέλλες βγάζουν ένα φιρμάνι προς τους ευρωπαϊκούς λαούς που λέει ότι για τα θέματα της «παγκοσμιοποίησης» εμάς εκλέξατε και εμείς, μόνο, έχουμε δικαίωμα «ερμηνείας» της κατάστασης - εσείς υπακούστε και δουλεύετε. Σε τι διαφέρει, άραγε, αυτό από το αλήστου μνήμης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»; Και όμως, τόσο την Παρασκευή όσο και χτες τριάντα υπουργοί της «δημοκρατικής» Ευρώπης αποφάσισαν ομόφωνα να διαγράψουν προκλητικά κάθε έννοια «δημοκρατίας», τυπική και ουσιαστική.

Σύμφωνα με την Ελ. Παπαζώη το ζήτημα «του διαλόγου με τον πολίτη είναι ένα σημαντικό θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης την κατάλληλη στιγμή. Πράγματι, οι τελευταίες Σύνοδοι Κορυφής συνδέθηκαν με γεγονότα διαμαρτυρίας και σε κάποιες περιπτώσεις με βίαιες εκδηλώσεις. Η στείρα και αδιέξοδη έκφραση βίας που αναζητά προφάσεις για να εκδηλωθεί, δεν έχει θέση στον κόσμο σταθερής δημοκρατίας που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη. Υπάρχει όμως ένας πυρήνας ειλικρινούς διαμαρτυρίας των πολιτών. Και αυτή τη διαφορετική φωνή οφείλουμε να την ακούσουμε. Κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις αποφάσεις αντιδρώντας με διαμαρτυρίες ή ακόμη χειρότερα με την αδιαφορία τους. Πρέπει να κερδίσουμε την προσοχή όσων αδιαφορούν και να δώσουμε το βήμα για συμμετοχή σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Δεν πρόκειται για εύκολο στοίχημα».

Και γιατί σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και την Ελ. Παπαζώη δημιουργούνται όλες αυτές οι «ταραχές»; Γιατί, λέει - και δεν ντρέπεται - «η ΕΕ τα τελευταία 50 χρόνια κέρδισε πολλά. Τώρα πρέπει να κερδίσει τους ίδιους τους πολίτες της». Μα αν η ΕΕ δεν είναι οι πολίτες της, αυτοί δεν έχουν δίκαιο να διαδηλώνουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ