Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας
Ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα έχουν προοπτικές επιτυχίας, μόνον αν αποκατασταθεί πλήρως η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο της οποίας θα πειθαναγκαστούν να συνομιλήσουν ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνον όταν γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. Μιλώντας σε συλλαλητήριο στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, το οποίο οργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε, επίσης, ότι τυχόν σκέψεις για δελεασμό του Ραούφ Ντενκτάς με νέες παραχωρήσεις, προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες, πρέπει να εγκαταλειφθούν, γιατί δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά.

Είπε, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει σε βάθος όλες τις παραμέτρους της σημερινής κατάστασης στο Κυπριακό και της πορείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τη δήλωση του Βέλγου ΥΠΕΞ

Σημαντικά και πολύ σοβαρά καθήκοντα για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, εκπηγάζουν από την τοποθέτηση του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών, ότι η τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία στην Κύπρο έχει κάποια θετικά στοιχεία, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η τοποθέτηση του Βέλγου υπουργού είναι μέσα στα δύσκολα που έπονται για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει εξαπολύσει πέραν των απειλών και μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο, είπε, να διαταράξει τις σχέσεις διαφόρων χωρών με την Κύπρο και να παρεμποδίσει πάση θυσία την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όχι απλώς πριν από τη λύση του Κυπριακού, αλλά πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν με πολλή σοβαρότητα και σε βάθος στο Εθνικό Συμβούλιο και να τροχιοδρομηθούν οι δικές μας αντιδράσεις, η στρατηγική και η τακτική πρόληψης των δύσκολων που έπονται για αντιμετώπιση της περαιτέρω διπλωματικής επίθεσης που θα κάνει η Τουρκία.

Να κάτσουν να τα βρουν Κληρίδης - Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται στον ίδιο χώρο και κυβερνούν, γι' αυτό να κάτσουν να τα βρουν.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Κληρίδη στο ΡΙΚ, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εντελώς αδικαιολόγητες τις ανησυχίες Αναστασιάδη.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ επί της ουσίας είναι πως η προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας μπορεί να αποδώσει καρπούς στο Κυπριακό, εφόσον γίνει αποδεκτή χωρίς καχυποψίες η διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι η πραγματική ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Επειδή η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται, πρόσθεσε, είναι πιθανόν να έρθει η ώρα κομβικών σημείων και η ανάγκη λήψης αποφάσεων από πλευράς Αθήνας που χειρίζεται με υπευθυνότητα το θέμα.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί καλοζυγισμένη την πολιτική της Ελλάδας και λαμβάνει υπόψη τα κομβικά σημεία, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από αυτά που δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη σε ό,τι αφορά το θέμα της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας. Σε δηλώσεις του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι διαφέρουν οι εκτιμήσεις του από εκείνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όχι η πολιτική τους. Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στο ΡΙΚ, υπό το πρίσμα της επιστολής που έστειλε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα να μεταπείσει ο ίδιος τον Πρόεδρο Κληρίδη ή το αντίθετο. Δεν επιθυμεί ωστόσο, πρόσθεσε, να δημιουργήσει εικόνα ρήξης μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Σε εγρήγορση η Εθνική Φρουρά

Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος. Μιλώντας μετά την τελετή στο Αλσος Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και άλλες πράξεις και παραλείψεις της Τουρκίας, συνάγεται ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Πρόσθεσε ότι αν και δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για πρόκληση θερμού επεισοδίου, το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ αξιολογούν τις απειλές και λαμβάνουν μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε ο δεύτερος γύρος των απ' ευθείας συνομιλιών(2002-03-02 00:00:00.0)
Θα συζητηθεί η ουσία του προβλήματος(2001-12-13 00:00:00.0)
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων(2001-07-14 00:00:00.0)
Το κόστος των άστοχων επιλογών(1998-07-28 00:00:00.0)
Πιέσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους(1998-04-09 00:00:00.0)
Πολιτικές πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ(1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ