Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαίωση ζητούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Εκκληση προς την πολιτεία απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής (ΠΟΕΘΝΚ) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που ανάβει το «πράσινο φως» για τον πλειστηριασμό ακινήτων του γερμανικού δημοσίου, δικαιώνοντας τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διαχωριστούν τα θύματα του Διστόμου, από όλα τ' άλλα θύματα της ναζιστικής κατοχής στην ελληνική επικράτεια».

Η ΠΟΕΘΝΚ κάνει κριτική στη συμπεριφορά του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εμείς ως θύματα και βέβαια απλοί Ελληνες πολίτες, δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (πρόεδρος κ. Ματθίας, μειοψηφήσας), μπορεί να καταστεί ανενεργός απόφαση Τμήματος του Αρείου Πάγου (πρόεδρος κ. Ματθίας, πλειοψηφήσας)».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στο θέμα των διεκδικήσεων αποζημιώσεων από τη Γερμανία και ζητάει από τον Στ. Ματθία «να προχωρήσει στην απόδοση του δικαίου στα θύματα της ναζιστικής κατοχής». Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΘΝΚ αναφέρει ότι σε «αντίθετη περίπτωση, 60.000 θύματα ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για να φέρει πάλι την ισορροπία και να θωρακίσει το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ