Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο... έλεος των διαπλεκομένων
  • Ο νέος γύρος στον ανηλεή πόλεμο των διαπλεκομένων για τη μοιρασιά της πίτας προκαλεί κραδασμούς και επιδεινώνει την κρίση στο κυβερνών κόμμα
  • Σε πλήρη εξέλιξη ο ανταγωνισμός «προστατών», με στόχο την απόλυτη χειραγώγηση της κυβέρνησης

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται ο νέος γύρος της άγριας διαμάχης των λεγόμενων διαπλεκομένων συμφερόντων για τη μοιρασιά του νέου κομματιού της πίτας του δημόσιου πλούτου της χώρας, γεγονός που προκαλεί τριγμούς στο κυβερνών κόμμα και επιδεινώνει την κρίση του.

Στο όνομα της «ακυβερνησίας» και με όχημα τα δυσμενή για την κυβέρνηση γκάλοπ, ισχυρά οικονομικοεκδοτικά συμφέροντα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό τα «αιτήματά» τους, εκβιάζοντας ακόμα και με πτώση τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση μπροστά και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Αν και η έκβαση του νέου γύρου του ανηλεούς πολέμου των διαπλεκομένων δεν έχει διαφανεί και τα πάντα παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στρατόπεδα και συμμαχίες που είναι ορατές στο χώρο των ΜΜΕ. Την κρίση στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το συγκρότημα Λαμπράκη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν «ανταγωνιστές», όπως ο Αρ. Αλαφούζος της «Καθημερινής», με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας «ανταγωνισμός προστατών» γύρω από την κυβέρνηση, με στόχο την απόλυτη χειραγώγησή της. Ταυτόχρονα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν στα στρατόπεδα που διαμορφώνονται, με το βλέμμα στη «διαδοχή» και τη «μετά Σημίτη εποχή». Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούν να πείσουν ότι η «κόντρα» της κυβέρνησης με τους άλλοτε υποστηρικτές της στα ΜΜΕ είναι πρόσκαιρη και η κρίση θα εκτονωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, καθώς και με ποιους όρους και «τίμημα» θα επιτευχθεί.

Ο εκδότης - διευθυντής του Βήματος Στ. Ψυχάρης ξαναχτύπησε την Κυριακή με ενυπόγραφο άρθρο, στο οποίο αν και αφήνει νέες αιχμές κατά του Κ. Σημίτη, όπως ότι «δεν πρέπει να βλέπει κανείς συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν», ωστόσο του αφήνει ...«περιθώρια», υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει καιρός και για την κυβέρνηση Σημίτη. Να αναγνωρίσει τα μετεκλογικά λάθη της και να τα θεραπεύσει».

Στο πλευρό του Κ. Σημίτη ενάντια στην επίθεση που δέχεται από το συγκρότημα Λαμπράκη έσπευσε να ταχθεί ο Αρ. Αλαφούζος. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής», με τίτλο «Φραγμός στις συνωμοσίες», υιοθετεί τα όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός για τις δημοσκοπήσεις - «οι δημοσκοπήσεις είναι για να μας πληροφορούν και όχι μέσα πολιτικής τρομοκρατίας και άσκησης εξωθεσμικών και υπονομευτικών πιέσεων» - και απαντώντας στο άρθρο του Στ. Ψυχάρη της περασμένης Παρασκευής, με το οποίο ουσιαστικά ζητούσε από τον Κ. Σημίτη να παραιτηθεί, στο άρθρο σημειώνεται ότι «δεν είναι οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις που θα αποφασίσουν πότε θα φύγει ένας πρωθυπουργός, ένας αρχηγός κόμματος ή μια κυβέρνηση». Καταλήγοντας το άρθρο υποδεικνύει την αρμόζουσα απάντηση εκ μέρους του Κ. Σημίτη: «Η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που έλαβε. Θα κριθεί όταν έρθει η ώρα του λαού. Και αν χρειαστεί η ώρα αυτή να έρθει γρηγορότερα, για να τεθεί φραγμός στις ίντριγκες και τις συνωμοσίες, αυτό θα το αποφασίσει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και ουδείς άλλος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας κληθείς χτες να σχολιάσει το άρθρο της «Καθημερινής» και ευρύτερα τις «καντρίλιες» των εκδοτικών συγκροτημάτων, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «καθένας ασκεί τα καθήκοντά του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ή των εξουσιών που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα» και στο πλαίσιο αυτό «ο καθένας - εφημερίδες και ΜΜΕ γενικότερα - μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του». Από κει και πέρα, πρόσθεσε, η ελληνική πολιτεία παραμένει ακλόνητη και ουδείς κίνδυνος υπάρχει για διασάλευση αυτής της δημοκρατικής συνταγματικής πορείας της χώρας. Παράλληλα διέψευσε χτεσινό δημοσίευμα (της «Αθηναϊκής»), σύμφωνα με το οποίο οι Λαλιώτης και Ευθυμίου έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο «για να τα βρουν Σημίτης -Λαμπράκης».

Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούν οι οργανωτικές προετοιμασίες για το συνέδριο και στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της ΚΕ που θα συμμετέχουν σε δύο επιτροπές, για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό. Η πρώτη, που είναι η πολυπληθέστερη (119 μέλη) συνεδριάζει σήμερα, ενώ η επιτροπή για το καταστατικό συνεδριάζει αύριο.

Ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι θα εισηγηθεί την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση και του γραμματέα από το συνέδριο. Εκτιμά ότι οι δέκα κρίσιμες ημέρες που θα καθορίσουν την έκβαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι το διάστημα από 1η έως και τη 10η του Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε ζητά «τα σπαθιά στα θηκάρια και δουλειά».

Χαρακτηριστική, πάντως, της εσωκομματικής κινητικότητας και των σεναρίων διαδοχής θεωρείται η ιδιαίτερη συνάντηση, διάρκειας 45 λεπτών, που είχαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος σε ξενοδοχείο της Μόσχας. Κατά τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού που τον συνοδεύουν, συζήτησαν για τις εσωκομματικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στη δημοσιογραφική ερώτηση τι τους απασχολεί, απάντησαν ευθέως ότι συζήτησαν τις πολιτικές και τις κομματικές εξελίξεις.

«Αρχηγικός» Ακης

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη θέση του στο παιχνίδι της διαδοχής, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έχει επιλέξει να παίξει με την προβολή του φιλολαϊκού προφίλ του. Στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ στο «κάμπινγκ» που διοργανώνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στις Γούρνες Ηρακλείου, ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στο «ΠΑΣΟΚ που παραμένει ένα σοσιαλιστικό κίνημα» και πρόσθεσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι, χωρίς να είμαστε δίπλα στο λαό, χωρίς να είμαστε με το λαό, δεν έχουμε προοπτική επιτυχίας».

Ασκησε κριτική στις... κυβερνητικές επιλογές και ανέφερε «υπάρχουν ευθύνες για μια σειρά από επιλογές που κάναμε, μέσα από αδόκιμες παρεμβάσεις, μη ολοκληρωμένες, στον εργασιακό χώρο και στο ασφαλιστικό. Εγιναν παρεμβάσεις χωρίς να δώσουν ικανοποιητική απάντηση στο χώρο της υγείας και της παιδείας». Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προχωρήσει στη διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα» και υποστήριξε ότι με την «πραγματοποίηση του συνεδρίου θα μπορέσουμε να συνθέσουμε μια νέα ενότητα δημοκρατικών, προοδευτικών και πολιτικών απαντήσεων».

Σε άλλο σημείο δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «συμπορευτήκαμε με όρους νεοφιλελεύθερης πολιτικής για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης», αλλά φυσικά χωρίς διαφορετικό «διά ταύτα».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου, σημείωσε με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, που λειτουργούν με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο, παίρνουν αποφάσεις για τα διάφορα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο των οργάνων της κυβέρνησης του κόμματος, με τη συμμετοχή όλων των στελεχών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ