Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θλίψη και η αμετροέπεια

Είναι φυσική η ανθρώπινη συμπόνια για το θάνατο του Α. Παπανδρέου και η ειλικρινής έκφραση συλλυπητηρίων στους οικείους του, αλλά και στο κόμμα του οποίου αδιαμφισβήτητα υπήρξε ιδρυτής και ηγέτης.

Για άλλη μια φορά όμως επιβεβαιώθηκε η απώλεια κάθε μέτρου από την πλευρά της πλειοψηφίας των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από πολλούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Δε μιλάμε, βέβαια, για την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, στα οποία η απώλεια του μέτρου είναι καθεστώς.

Δε δικαιολογείται, όμως, η εμφανής προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί το γεγονός, όχι μόνο για να μετατρέψει τη θλίψη που προκαλεί ο θάνατος του Α. Παπανδρέου σε δικαίωση της πολιτικής του, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αλλά και να το χρησιμοποιήσει για την επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων, ακόμα και για να αντλήσει απ' αυτό εκλογικά οφέλη. Θα μπορούσε, σύμφωνα με την πολιτική ηθική που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του καθιέρωσε, μια τέτοια προσπάθεια να θεωρηθεί θεμιτή σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι όμως καθόλου θεμιτή - και αυτό με όποιον κώδικα πολιτικής ηθικής - η βιομηχανία έκδοσης ψηφισμάτων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς, όπου, εκτός από την έκφραση λύπης, εκθειάζεται το πολιτικό έργο του εκλιπόντος και μέσω αυτού η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Εξίσου, όμως, προκαλεί το κοινό αίσθημα η υποκρισία και η αμετροέπεια στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πριν λίγους μήνες λοιδορούσαν τον Α. Παπανδρέου και επιδίωκαν με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, την πολιτική εξόντωσή του, τώρα όμως του αποδίδουν χαρακτηριστικά μεγάλου εθνικού ηγέτη, οικουμενικής μάλιστα εμβέλειας. Προφανής ο στόχος. Για άλλους μεν να εκμεταλλευτούν το πολιτικό κενό, που αφήνει, για ίδιον όφελος, για άλλους δε να αποκτήσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στο μετά τον Α. Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ.

Οσο για την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, είχαμε τα διαπιστευτήριά τους από το πρόσφατο παρελθόν. Τώρα απλώς επιβεβαιώνεται η εκμετάλλευση ενός τέτοιου γεγονότος, με τη μετατροπή του σε σόου, με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και στόχους θεαματικότητας και ακροαματικότητας.

Ο Α. Παπανδρέου υπήρξε "χαρισματικός" στην προώθηση μιας πολιτικής που εξέφρασε και εξυπηρέτησε συγκεκριμένα πολιτικά και ταξικά συμφέροντα. Οσοι εξυπηρετήθηκαν, ή εκφράστηκαν μέσω αυτής της πολιτικής τού οφείλουν αναγνώριση. Ηταν, επίσης, ηγέτης του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε και το οδήγησε τρεις φορές στην κυβερνητική εξουσία, έστω κι αν αυτό έγινε με τη λεηλασία των συνθημάτων των κομμουνιστών και με μια δημαγωγική εκμετάλλευση των λαϊκών πόθων και προσδοκιών.

Το είπαν πολλοί αυτές τις μέρες, έστω και αν αρκετοί δεν το εννοούσαν, ότι τη φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου θα την κρίνει οριστικά ο ιστορικός του μέλλοντος. Αυτό, βεβαίως, δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη να έχει τη δική του εκτίμηση, χωρίς αυτή να επηρεάζει τα αισθήματα μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, ή να καθορίζεται απ' αυτά. Αλλωστε, η έκφραση λύπης για το θάνατο ενός προσώπου δεν αποτελεί και εκτίμηση για τα έργα του προσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ