Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
(1ο) Επίσκεψη φιλίας στη Γιουγκοσλαβία

Επέστρεψε χτες το πρωί στην Αθήνα η ομάδα των μελών και φίλων της ΕΕΔΥΕ που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νέα Γιουγκοσλαβία με σκοπό την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πραγματοποίηση επαφών με τις επιτροπές ειρήνης της περιοχής.

Στην αποστολή πήραν μέρος 72 εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστές και μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ ήταν τα μέλη της Γραμματείας της, Π. Μακρής και Γρ. Πετρόπουλος και της "Νεανικής Δράσης" ο Μ. Βακαλόπουλος. Η ομάδα επέβαινε σε διώροφο λεωφορείο και ακολουθούσε φορτηγό του Ερυθρού Σταυρού με την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε η ΕΕΔΥΕ. Πρώτος σταθμός στα Σκόπια, όπου έγινε συνάντηση με την εκεί Επιτροπή Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Νέα Γιουγκοσλαβία η ομάδα επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στο Πάντσοβο, έξω από το Βελιγράδι και στη συνέχεια το Βούκοβαρ της Αν. Σλαβονίας.

"Ηταν μια επίσκεψη, μας είπε ο Γρ. Πετρόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, με σκοπό την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την πραγματοποίηση επαφών με τις Επιτροπές Ειρήνης της ΠΓΔΜ και της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Διαπιστώσαμε από κοντά πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, αλλά γίναμε και μάρτυρες της ιδιότυπης ΝΑΤΟικής κατοχής που έχει επιβληθεί. Επίσης με την επίσκεψη στο Βούκοβαρ είδαμε τη φρίκη που αφήνει πίσω του ο πόλεμος. Διαπιστώσαμε επίσης τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού φιλειρηνικού κινήματος στα Βαλκάνια, θέμα για το οποίο υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Αυτό βέβαια δε μας αποθαρρύνει. Η επίσκεψη αυτή ήταν μόνο μια αρχή. Εμείς πάντως από την πλευρά μας αναδείξαμε το ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στην υποδαύλιση της έντασης στο Αιγαίο. Η ΕΕΔΥΕ θα πάρει και νέες πρωτοβουλίες για αναδείξουμε τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ