Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις και μηνύματα

Αμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών αρχηγών, στην είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν και πολλοί άλλοι φορείς.

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα πληροφορούμενη τον θάνατο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα, αναφέροντας ότι "εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οικογένειά του, στην κυβέρνηση, στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ". Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, έστειλε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης: "Για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζω τα συλλυπητήριά μου, στην οικογένειά του, στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ".

Δε θα έχουμε αλλαγή πολιτικής

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μετά το θάνατο του προέδρου του, η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χτες το πρωί στη Χαλκίδα σημείωσε ότι "ο θάνατος ενός ηγέτη σε ένα προσωποπαγές κόμμα φέρνει αλλαγές. Κατά τη γνώμη μας, όμως, αλλαγή πολιτικής δε θα φέρει. Θέλω να πω ότι στην προκειμένη περίπτωση δε βλέπω να έρχεται καμία αλλαγή στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα την εξωτερική πολιτική. Εδώ, άλλαξε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και δεν είχαμε αλλαγή πολιτικής και θα αλλάξει στο επίπεδο ενός προσώπου; Για τα άλλα ζητήματα, τα εσωκομματικά, δε θέλω να αναμειχθώ".

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μίλησε πρώτη φορά για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του '60 και τα χρόνια που ακολούθησαν. Κατέληξε, λέγοντας πως "εμείς οφείλουμε - και θα το πράξουμε - να δώσουμε σε αυτό το έργο συνέπεια συνέχεια προοπτική". Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το μήνυμα που εξέδωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επισημαίνεται πως η "διατήρηση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και η ιδεολογική του φυσιογνωμία" είναι οι παρακαταθήκες που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πάρα πολλές ήταν οι δηλώσεις έκφρασης λύπης βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας πως "η επανειλημμένη άνοδός του στην εξουσία, άσκησε ουσιαστική επιρροή στη ζωή του τόπου". "Ενέπνευσε υψηλές προσδοκίες σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού", ανέφερε στη δική του δήλωση ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ι. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κων. Μητσοτάκης, τόνισε ότι "η απουσία του θα γίνει αισθητή" γιατί "εξακολουθούσε να παίζει - παρά την ασθένειά του - σημαντικό ρόλο".

Για απώλεια ενός "χαρισματικού ηγέτη" έκανε λόγο σε δήλωσή του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί το "τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου" και την απαρχή μιας "νέας εποχής", που θα λέει "όχι στις νοοτροπίες του χθες". Για "κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που επηρέασε τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια" έκανε λόγο ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου "λαϊκό ηγέτη που σημάδεψε τη νεότερη πολιτική ιστορία".

Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζονται τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, εκδόθηκαν από το τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, από τη Νομαρχία Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους της χώρας. Επίσης παρόμοιες ανακοινώσεις εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας.

Οι μαζικοί φορείς

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, εκφράζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ. "Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους συνεργάτες του". Η εν λόγω ανακοίνωση, δεν "κάλυψε" τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππα, που εξέδωσε δική του ανακοίνωση, προκειμένου να αναφέρει ότι ο Α. Παπανδρέου, "άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στην οικονομική και πολιτική ζωή υπέρ των εργαζομένων", καθώς και ότι θα προτείνει την κήρυξη στάσης εργασίας, σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Τη λύπη για το θάνατο του Ανδρ. Παπανδρέου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΜΕ - ΟΤΕ, η ΠΟΕΣΥ και η ΠΝΟ. Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ