Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκές πιέσεις υπέρ της Τουρκίας

Προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Η παράκαμψη των ελληνικών αντιρρήσεων για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, αποτελεί άμεσο στόχο των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Φλωρεντία, με κάθε τρόπο υπογράμμισαν τη δυσφορία τους για την προσπάθεια της Αθήνας να μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά σε τουρκοκοινοτικά προβλήματα.

Η σαφής ένδειξη των προθέσεων των εταίρων αποτυπώθηκε για μια ακόμη φορά με την πρόσκληση σε δείπνο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, παρά τις αντιρρήσεις και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των πιέσεων συμμετείχε στο δείπνο που οργάνωσε η ιταλική προεδρία προς τιμήν του Τούρκου πρωθυπουργού. Στο δείπνο, παραβρέθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και της Γερμανίας, καθώς και ο πρόεδρος της Ιταλίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε τη γνωστή του θέση για διάλογο, ο οποίος μπορεί να απολήξει είτε σε διαιτησία ή στο Δικαστήριο της Χάγης. Επίσης ο Μ. Γιλμάζ πρότεινε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη η οποία αρνείται το διάλογο και επομένως δεν υπάρχει επίλυση αυτών των διαφορών. Επίσης ο Μ. Γιλμάζ έθεσε το θέμα της ολοκλήρωσης της τελωνειακής ένωσης με την απεμπλοκή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και των χρηματοδοτήσεων μέσω του προγράμματος ΜΕΝΤΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος, όπως δήλωσε ο ίδιος, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του Τούρκου πρωθυπουργού, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί διάλογο για θέματα εθνικής κυριαρχίας και αμφισβήτησης διεθνών συμφωνιών.

Σχετικά με τα ΜΟΕ, ο Γ. Ρωμαίος υπενθύμισε τη συμφωνία του 1988 μεταξύ Παπούλια και Γιλμάζ, την οποία η Αγκυρα ουδέποτε εφάρμοσε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, η Ελλάδα επιμένει πως αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για αυτές δεν έχει παρά να αποδεχτεί τη γνωστή θέση των 15 κρατών - μελών η οποία είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ