Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
"Αυτονομία" μέχρι τις εκλογές

Εχοντας τεθεί σε προεκλογική ετοιμότητα και με το βλέμμα στραμμένο στη μετά - Παπανδρεϊκή εποχή, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η ΚΠΕ του "ΣΥΝ". Η διήμερη συνεδρίαση τυπικά ασχολήθηκε με τα θέματα της παιδείας και της ανεργίας. Ωστόσο η συζήτηση περιστράφηκε σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα των "κεντροαριστερών" συγκλίσεων, που καθημερινά απασχολεί το σύνολο των στελεχών του, καθώς πολλά από αυτά όχι μόνο είναι ένθερμοι οπαδοί της σύγκλισης, αλλά την προπαγανδίζουν συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις "αυτόνομων" φορέων που έχουν συσταθεί επί τούτου.

Τα περισσότερα στελέχη της ΚΠΕ, ακόμα κι εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως ακραιφνείς "φιλοπασόκοι", πλειοδότησαν σε κορόνες περί αυτονομίας του "ΣΥΝ" εκτιμώντας - όπως σημείωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος - πως "οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, δραστικές" και ότι "μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι πρόωρες εκλογές προβάλλουν στον ορίζοντα ως αναπόφευκτη εξέλιξη".Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ακόμα και οι υπέρμαχοι της συνεργασίας εκτιμούν πως ο "ΣΥΝ" πρέπει να δώσει το "διακριτό στίγμα" του, καθώς αν εμπλακεί στη λογική των συνεργασιών, είναι πιθανό να "θερίσει" εκλογικά αποτελέσματα ανάλογα με εκείνα του 1993. Ετσι, η πλειοψηφία της ΚΠΕ αναλώθηκε σε φραστικές καταδίκες των "κεντροαριστερών" συγκλίσεων. Αλλοι τη χαρακτήρισαν "εφεδρεία του Σημίτη για να κάνει κεντροαριστερό κόμμα αν δεν μπορέσει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ" (Γ. Δραγασάκης), άλλοι "νέο φετιχισμό της κεντροαριστεράς" (Σ. Παναρέτου). Αλλοι, όπως ο Φ. Κουβέλης,κατηγόρησαν όσους συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που προπαγανδίζουν τη σύγκλιση ότι "εκχωρούν στοιχεία της αυτονομίας του ΣΥΝ ή προωθούν εσπευσμένες συγκλίσεις, ερήμην της πολιτικής πραγματικότητας". Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως όλες αυτές οι αντιδράσεις αφορούν μόνο την προεκλογική"αυτονομία" του "ΣΥΝ" γι' αυτό και, πέρα από τους ακραιφνείς "Σημιτικούς" της "Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Προοπτικής του ΣΥΝ", οι περισσότεροι εκτιμούν πως μόνο με αυτόνομη κάθοδο ο "ΣΥΝ" έχει πιθανότητες να ξαναμπεί στη Βουλή. Εχουν όμως καθαρό πως μετεκλογικά τα θέματα των συνεργασιών θα ξαναμπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και το "Αριστερό Ρεύμα" δεν αποκλείει τέτοια ενδεχόμενα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ν. Καϊμάκη πως "πρώτα πρέπει να επιτευχθεί η ισχυροποίηση του ΣΥΝ και η είσοδός του στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει ο προβληματισμός για τον κυβερνητισμό".

Το επόμενο διάστημα, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ, ο "ΣΥΝ" αναμένει εκλογές και προετοιμάζεται γι' αυτές, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα ενός κόμματος με ενιαία γραμμή. Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ (απόντος του Ν. Κωνσταντόπουλου) τα στελέχη όλων των τάσεων, με μια συμφωνία κυρίων, δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις μεταξύ τους δημόσιες αντιπαραθέσεις για να δώσουν προς τα έξω την εικόνα ενός "κόμματος γροθιά". Αν λοιπόν διεξαχθούν σύντομα εκλογές, ο "ΣΥΝ", κατά τα φαινόμενα, θα επιδιώξει την αυτόνομη κάθοδό του.

Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ