Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
Πορεία ενάντια στα συμφέροντα των λαών

Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Την πολιτική βούληση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ισχυρών "εταίρων" για επιτάχυνση της πορείας προς μια Ευρωπαϊκή Ενωση των πολλών ταχυτήτων, θωρακισμένη απέναντι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λαών και αποτελεσματική απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών, κατέγραψε το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στη Φλωρεντία.

Ενδεικτική της πολιτικής βούλησης των "15" είναι η τύχη που επιφύλαξαν στο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης για την απασχόληση" του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ. Παρόλο που το κείμενο υιοθετούσε προωθημένες νεοφιλελεύθερες απόψεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εν τούτοις αναπέμφθηκε "μετά πολλών επαίνων" για επανεξέταση, αφού οι ισχυροί "εταίροι" δεν έχουν καμία διάθεση να διαθέσουν πόρους για την "απασχόληση".

Ετσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να περικόψει τα πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και αντί 1,7 δισ. ECU που είχε προτείνει η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτη να διαθέσει 1,2 δισ. ECU. Μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει τα χρήματα αυτά να εξοικονομηθούν από τις "εσωτερικές πολιτικές" του κοινοτικού προϋπολογισμού και δε θα υποχρεωθούν οι χώρες - μέλη να αυξήσουν τις εισφορές τους στα έσοδα της Κοινότητας, οι οποίες θα παραμείνουν στα επίπεδα του 1996.

Παράλληλα, οι "15" όσον αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), από τη μια επιβεβαίωσαν ότι δε θα υπάρξει καθυστέρηση για το τρίτο στάδιο της ΟΝΕ, το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Γενάρη 1999, και από την άλλη επιδοκίμασαν τα γνωστά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στη Βερόνα. Το Συμβούλιο ζητεί τη συνέχιση των εργασιών για τη δημιουργία του "νέου προαιρετικού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών", που θα καθορίσει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών - μελών που θα συμμετέχουν στη ζώνη του EYRO και εκείνων που δε θα συμμετάσχουν.

Σαφείς υπήρξαν και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης,για την οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ειδική έκτακτη σύνοδος επί ιρλανδικής προεδρίας τον ερχόμενο Οκτώβρη στο Δουβλίνο. Στο όνομα της αποτελεσματικότητας οι "15" προωθούν την αλλαγή στις διαδικασίες και τους τρόπους λήψης των αποφάσεων, "συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να καταστεί ελαστικότερος ο κανόνας την ομοφωνίας" στα θέματα της ΚΕΠΠΑ. Επίσης ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ και "της ομαλής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των θεσμικών οργάνων", δόθηκαν σαφείς οδηγίες, που ενισχύουν και θεσμικά την πορεία προς την "Ευρώπη των δύο ταχυτήτων". Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να διευκρινιστεί "το πεδίο εφαρμογής της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία, η στάθμιση των ψήφων και το κατώτατο όριο για τη λήψη της απόφασης με ειδική πλειοψηφία". Για την Κομισιόν θα εξεταστούν "οι πρακτικές λεπτομέρειες του διορισμού της και η σύνθεσή της", ενώ για το Ευρωκοινοβούλιο καταγράφονται ευχολόγια για την "οργάνωση της συμμετοχής του στη νομοθετική διαδικασία και τον πολιτικό και ελεγκτικό ρόλο του".

Ικανοποιημένος ο Κ. Σημίτης

Παρ' όλα αυτά ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου, ισχυριζόμενος ότι με το κείμενο των συμπερασμάτων "καλύπτονται ικανοποιητικά οι ελληνικές θέσεις και έτσι πραγματοποιούμε ένα βήμα μπροστά" (!).

Ανύπαρκτα υπήρξαν τα ανταλλάγματα που πήρε η κυβέρνηση για αυτή την ευρω-υποτακτική στάση της στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια δήλωση για τη διασφάλιση των συνόρων, ούτε να εκδηλωθεί η κοινοτική αλληλεγγύη. Μετά από αυτό ο Κ. Σημίτης, ποιώντας την ανάγκη φιλότιμο, δήλωσε ότι όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις "στόχος μας ήταν η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος. Αυτό έγινε" (!).

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται "η προτεραιότητα που αποδίδει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων με την Τουρκία", εκφράζεται η επιμονή στη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και δηλώνεται πως θα "κάνει ό,τι μπορεί ώστε το συντομότερο δυνατόν" να εγκριθεί το πρόγραμμα Meda.

Τέλος, το Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη - μέλη να επικυρώσουν σύντομα τη σύμβαση για την "ευρω-αστυνομία" (Europol), που θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αστυνομιών των χωρών - μελών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ