Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Κλίμα αναμονής και έντονων διεργασιών

Κλίμα αναμονής, αλλά και έντονων διεργασιών, επικρατούσε χτες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου δημιουργεί νέα δεδομένα στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, όπου θα τεθεί και θέμα εκλογής προέδρου του κινήματος. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε επίσης χτες στους βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματικούς φορείς, ενώ στο Χρηματιστήριο και τις τράπεζες δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες εξελίξεις στα επιτόκια και τις τιμές των μετοχών. Με απλά λόγια, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν λόγο και παίζουν ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας, είχαν χτες διαδοχικές συσκέψεις.

Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, που μετείχε χτες σε συσκέψεις και εσωκομματικές διεργασίες, έλεγε πως τώρα ανοίγει ο δρόμος στο Σημίτη να διεκδικήσει την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ και πως αν κερδίσει και αυτή τη θέση, "θα έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό".Ο ίδιος παράγοντας, σημείωνε πως η συναισθηματική φόρτιση των στελεχών και πολλών συνέδρων του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε ο θάνατος του Α. Παπανδρέου, έσβησε την Κυριακή το βράδυ και ότι χτες ήταν η μέρα των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων και διεργασιών. Οσον αφορά το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί στο Συνέδριο ρήξη και σύγκρουση, μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων τάσεων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος υπουργός έλεγε πωςαυτό το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό και κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση μέχρι αύριο το βράδυ.

Πάντως, η ηγεσία του ΣΕΒ, έκρινε σκόπιμο να κάνει μια πρώτη παρέμβαση στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Με δήλωση που έκανε την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,δεν περιορίστηκε μόνο στο να σημειώσει την "καλή συνεργασία", που είχαν οι βιομήχανοι με τον Ανδρέα Παπανδρέου στα θέματα της οικονομίας. Επιχειρώντας να παρέμβει στο ενδεχόμενο πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, εξέφρασε την επιθυμία η απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου να μην "επηρεάσει την οικονομική ζωή της χώρας" και κυρίως να μη δημιουργήσει παρεκκλίσεις απ' το πρόγραμμα "σύγκλισης". Χτες το απόγευμα, συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, όπου συζητήθηκε εκτός των άλλων η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον αιφνίδιο θάνατο του Α. Παπανδρέου παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

  • Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ανδρέας Κυριαζής, με δήλωσή του εξήρε την "ισχυρή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και τον καθοριστικό της ρόλο στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ