Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελευθερία για λίγους

Η Ουγγαρία, πρώην σοσιαλιστική χώρα και αυτή, που τραβά τη δική της ανηφόρα της καπιταλιστικοποίησης, απασχολεί ελάχιστες φορές τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το γιατί, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα, όμως, όχι επειδή η πορεία της, προς τη... δημοκρατία και την... ελευθερία (όπως θα 'λεγε κάποιος οπαδός του καπιταλισμού) είναι χωρίς προβλήματα.

Κάθε άλλο. Και απόδειξη γι' αυτό είναι τα όσα έγραψε πρόσφατα, σε εφημερίδα της χώρας του, ο καθηγητής της κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, Ρ. Αντόρκα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καθηγητή, το 60 - 70% του πληθυσμού της Ουγγαρίας είδε τα τελευταία πέντε χρόνια το εισόδημά του να μειώνεται, το 20 - 30% να παραμένει σταθερό και μόνο σ' ένα 10 - 15% αυξήθηκε το εισόδημά του.

Οι τσιγγάνοι - μειονότητα, η οποία είναι ταυτόχρονα το σήμα κατατεθέν για την Ουγγαρία - αποτελούν μια από τις πλέον πληττόμενες κατηγορίες, σημειώνει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα, ότι ενώ μέχρι το 1990 ουσιαστικά δεν υπήρχαν φτωχοί, σήμερα αυτοί έχουν ξεπεράσει το 15% του πληθυσμού.

Βλέπετε, η πορεία προς την (καπιταλιστική) ελευθερία είναι για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς....


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ