Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"
Συλλογικός καθοδηγητής και οργανωτής των μαζών

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό της αντιπροσωπείας του "Ρ" στην Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη

Χαιρετίζοντας την Παμπειραϊκή συνδιάσκεψη ο εκπρόσωπος του "Ρ", μεταξύ άλλων επισήμανε: "Οπως ήδη γνωρίζετε η πολιτική απόφαση του 15ου Συνεδρίου αναφέρεται στην εφημερίδα μας, τον "Ριζοσπάστη", σημειώνοντας δύο ζητήματα: Το πρώτο αφορά την κυκλοφορία του. Εκτιμά το συνέδριο ότι "η ανάπτυξη της κυκλοφορίας του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άνοδο της επιρροής και της εμβέλειας δράσης του Κόμματος". Υπάρχει έστω και ένας κομμουνιστής που να μη συμφωνεί με αυτή την αλήθεια; Είναι δυνατόν νέοι, εργαζόμενοι, αγωνιστές των λαϊκών στρωμάτων, απλοί άνθρωποι του λαού να απεγκλωβιστούν από την αντίπαλη ιδεολογία, να έρθουν συνειδητά και να παραμείνουν σταθερά στην πολιτική και ιδεολογική επιρροή του ΚΚΕ αν δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία και καθημερινά τους θανάσιμους, πολιτικά και ιδεολογικά, εναγκαλισμούς των ΜΜΕ; Αν δεν καταφέρνουν να αντιστέκονται καθημερινά στις σειρήνες του σημερινού τρόπου ζωής αυτής τής, βαθιά διαβρωμένης και σε μόνιμη κρίση ευρισκόμενης, καπιταλιστικής κοινωνίας; Και έχουμε εμείς οι κομμουνιστές πολλά καθημερινά "αντίδοτα", ικανά να ανεβάσουν τις δικές μας αντιστάσεις - αλλά και όλων των εργαζομένων - απέναντι στις κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή πολύπλευρες και πολύ καλά σχεδιασμένες επιθέσεις του σάπιου κοινωνικού συστήματος και των ακόμη πιο σάπιων αξιών του; Αν λοιπόν συμφωνήσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα τότε πρέπει να συμφωνήσουμε πως ο "Ρ" είναι αυτό το καθημερινό αντίδοτο. Και ακόμη να καταλήξουμε πως επιπλέον βρήκαμε μια πρώτη προϋπόθεση για την οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Γιατί βέβαια δεν περνάει από το μυαλό κανενός μας ότι είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστές του μετώπου και πολύ περισσότερο να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική τους συνείδηση αν δεν πολλαπλασιάζεται και η διάδοση αυτού του "αντίδοτου" και η δημιουργική χρήση του.

Το συνέδριο εκτίμησε αγαπητοί σ. και σ. ότι η ανάπτυξη της κυκλοφορίας του "Ρ" θα γίνει "με σχεδιασμό της δουλιας σ' όλους τους κρίκους του κόμματος". Οπως καταλαβαίνετε βασικό κλειδί για να φέρουμε σε πέρας αυτό το καθήκον αποτελεί το άρρηκτο δέσιμο των κομματικών οργανώσεων με την κομματική εφημερίδα. Η έγκαιρη ενημέρωση της εφημερίδας από την κομματική οργάνωση για το πρόβλημα που απασχολεί έναν κλάδο, μια συνοικία, έναν εργασιακό χώρο θα προκαλέσει την άμεση αλλά και σωστή προβολή αυτού του προβλήματος από την εφημερίδα μας. Αλλά και η έγκαιρη γνωστοποίηση στην κομματική οργάνωση από την εφημερίδα μας ότι θα δημοσιευτεί κάποιο ρεπορτάζ που αφορά πρόβλημα του χώρου της και η αξιοποίηση βέβαια από την οργάνωση αυτής της πληροφορίας, και το κύρος της εφημερίδας θα ανεβάσει σ' αυτό το χώρο και τη δουλιά της συγκεκριμένης οργάνωσης θα βοηθήσει αποφασιστικά.

Αυτό το δέσιμο της εφημερίδας με τις κομματικές οργανώσεις είναι το κλειδί και για το δεύτερο καθήκον που το συνέδριο χρέωσε το "Ρ": Την αποφασιστική δηλαδή βελτίωση της ποιότητάς του όσον αφορά το ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο, την ύλη για την εργατική τάξη και τη νεολαία και την ανάδειξη της πείρας της κομματικής ζωής και δράσης. Για μας είναι καθαρό ότι χωρίς άμεση και στενή σύνδεση με τα κύτταρα του κόμματος που ζουν και παλεύουν σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της εργατικής τάξης και της νεολαίας δε θα βελτιωθεί αποφασιστικά η ύλη σ' αυτά τα πολύ σημαντικά για το Κόμμα μας πεδία δράσης. Αλλά και χωρίς άμεση και έγκαιρη γνώση των επιχειρημάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο ταξικός αντίπαλος και οι κάθε λογής υποστηριχτές του εκεί στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο καφενείο το ιδεολογικοπολιτικό μας μέτωπο δεν είναι δυνατόν αποφασιστικά να το βελτιώσουμε. Επομένως, δε θα μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα απλά κομματικά μέλη που μας διαβάζουν, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για ανάδειξη της πείρας της κομματικής ζωής και δράσης, όταν η εφημερίδα παραμένει μακριά, αποσπασμένη από τις κομματικές οργανώσεις.

Ενας "Ρ" λοιπόν που, ένεκα της στενής του σύνδεσης με όλα τα κύτταρα του κόμματος, θα είναι μέσα ή ακόμα και μπροστά από τα γεγονότα, ένας "Ρ" που θα σηκώνει και θα παρουσιάζει στη γέννησή του το κάθε λαϊκό πρόβλημα, που θα διαμορφώνει κλίμα συσπείρωσης και πάλης για τη λύση του, θα πιέζει γι' αυτήν, ένας "Ρ" που έγκαιρα θα απαντά - και επόμενα θα εξοπλίζει τους κομμουνιστές- στους αποπροσανατολισμούς, που πάντα θα επιχειρεί ο αντίπαλος, ένας τέτοιος "Ρ" θα είναι και συλλογικός καθοδηγητής και συλλογικός οργανωτής των μαζών. Οπλο, δηλαδή, ακαταμάχητο στα χέρια του κάθε κομμουνιστή, της κάθε κομματικής οργάνωσης.

Αυτό λοιπόν το δέσιμο "Ρ και κομματικών οργανώσεων, που σήμερα είναι αρκετά χαλαρό - παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια πρέπει όλοι οι κρίκοι του Κόμματος να επιδιώξουμε να πετύχουμε. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης πέφτει γι' αυτό στον ίδιο το "Ρ", εξίσου όμως σημαντικό μερίδιο πέφτει και στις οργανώσεις. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και να "δέσουμε". Το απαιτούν οι στόχοι που έθεσε το 15ο Συνέδριο, το απαιτούν τα οράματά μας που θέλουν να γίνουν και - είμαστε βέβαιοι θα γίνουν - πράξη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρωτοπόρα δράση μας στους πρόσφατους αγώνες μάς εξοπλίζει με πείρα και συμπεράσματα(2017-07-14 00:00:00.0)
Ενίσχυση της δουλειάς μας στην εργατική τάξη με παραπέρα βελτίωση των δεικτών της(2017-02-12 00:00:00.0)
Ζητήματα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στα νησιά των Κυκλάδων(2017-02-03 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η ΚΟ Πειραιά(2007-01-18 00:00:00.0)
Η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» ατομική και συλλογική ευθύνη των κομμουνιστών(2003-03-16 00:00:00.0)
Οικονομική ενίσχυση για αποτελεσματικότερη δράση(2001-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ