Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια πρόωρων εκλογών

Αλ. Παπαρήγα: Θέλουν να παγιδέψουν το λαό και να του κλέψουν την ψήφο

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ συνδυάζονται ολοένα και πιο έντονα με τη φημολογία και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, μετά και το θάνατο του Α. Παπανδρέου. Ετσι, τροποποιούνται κάπως τα πολιτικά δεδομένα. Το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο συζητιόταν και πριν το θάνατο του Α. Παπανδρέου και είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος είχε υπαινιχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου μέσω της "λαϊκής αναβάπτισης" να επιβάλει ακόμα χειρότερη λιτότητα με τον προϋπολογισμό του 1997.

Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ρωτήθηκε, χτες στη Χαλκίδα, από τους δημοσιογράφους η Αλ. Παπαρήγα και δήλωσε:

"Οι εκλογές τώρα έχουν γίνει χαρτί ελιγμού και παραπλάνησης του κόσμου. Καμία κυβέρνηση δεν τις βλέπει σαν ένα μέσο, μία περίοδο, που ενημερώνεται ο ελληνικός λαός και αναλαμβάνει την ευθύνη του με την ψήφο.

Στην κυβέρνηση υπάρχει μία σκέψη να έχει τη λαϊκή, δήθεν, εντολή, για να περάσει το πιο άγριο πρόγραμμα λιτότητας, που έχουμε ζήσει από το 1974 και μετά. Δηλαδή, όταν σκέπτονται για λαϊκή εντολή, δε λένε να κριθούν από τον λαό, να ελεγχθούν, αλλά να τον παγιδέψουν και να του κλέψουν την ψήφο. Με αυτήν την έννοια, στο βαθμό που υπάρχει σε ένα τμήμα της κυβέρνησης αυτό το σενάριο, ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι τις εκλογές πρέπει να τις κάνει μετερίζι αγώνα και όχι δοχείο υποκλοπής ψήφου".

Οτι αυξάνεται πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμούν και στη ΝΔ και, όπως τόνιζαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, είναι αρκετά πιθανό μετά και το θάνατο του Α. Παπανδρέου αυτές να γίνουν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, η προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανότερη στην περίπτωση της εκλογής του Κ. Σημίτη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι με αυτήν την εξέλιξη το κλίμα θα είναι ευνοϊκό για εκλογές το φθινόπωρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαντάζει αναπόφευκτη εξέλιξη οι πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ