Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Βουλή απέρριψε

Την αίτηση για άρση ασυλίας του Στρ. Κόρακα

Απέρριψε χτες η Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία, την αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή Στρ. Κόρακα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Στρ. Κόρακας είχε μηνυθεί από τη γνωστή εταιρία γαλλικών συμφερόντων, που λυμαίνεται τον κόλπο Καλλονής Λέσβου, χωρίς άδεια λειτουργίας, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστια οικολογική καταστροφή. Η μήνυση αυτή, προϊόν της αποικιοκρατικής αντίληψης, που, όπως φαίνεται, διακρίνει την εν λόγω εταιρία, κατατέθηκε απ' αφορμή το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ, ασκώντας τα καθήκοντά του, συμμετείχε σε κινητοποίηση του λαού του νησιού ενάντια στην ασύδοτη δράση της εταιρίας. Προφανής στόχος της μήνυσης ήταν η τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, ώστε να συνεχίζεται το καθεστώς ασυδοσίας που ήδη προαναφέραμε.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της αίτησης για άρση της ασυλίας του Στρ. Κόρακα, όλες οι παρατάξεις είχαν ταχθεί ενάντια, υπογραμμίζοντας ότι ο κομμουνιστής βουλευτής άσκησε, ως όφειλε, τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα βουλευτικά του καθήκοντα. Επίσης τονίστηκε πως πρόκειται για κλασική περίπτωση, όπου η Βουλή κατηγορηματικά δεν πρέπει να αίρει τη βουλευτική ασυλία. Ο Στρ. Κόρακας τότε μιλώντας κατέρριψε το κατηγορητήριο και με επιχειρήματα και στοιχεία κατήγγειλε το καθεστώς ασύδοτης και αποικιοκρατικής λειτουργίας της γαλλικής εταιρίας στον κόλπο την Καλλονής. Ζήτησε όμως - επειδή με τις ίδιες σαθρές κατηγορίες θα δικαστούν αγωνιστές, όπως ο πρώην δήμαρχος Πολυχνίτου και οι πρόεδροι των ψαράδων, που συμμετείχαν στην επίμαχη κινητοποίηση - να πάει στο δικαστήριο και να δικαστεί. "Δεν μπορώ, είπε, να επιτρέψω στον οποιοδήποτε να πει ότι κρύφτηκα πίσω από τη βουλευτική ασυλία, ενώ συναγωνιστές μου θα δικαστούν με τις ίδιες κατηγορίες".

Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή ψήφισαν 215 βουλευτές. Κατά της άρσης ασυλίας του Στρ. Κόρακα ψήφισαν 195. Υπέρ: 15, Παρών: 2, Λευκά: 3.

Η Βουλή καταψήφισε επίσης χτες αιτήσεις για άρση ασυλίας των βουλευτών: Δ. Πιπεργιά: ΝΑΙ 25, ΟΧΙ 184, ΠΑΡΩΝ 3, ΛΕΥΚΑ 3.

Ι. Ζαφειρόπουλου: ΝΑΙ 25, ΟΧΙ 184, ΠΑΡΩΝ 2, ΛΕΥΚΑ 4.

Γ. Καρατζαφέρη: ΝΑΙ 19, ΟΧΙ 165, ΠΑΡΩΝ 8, ΛΕΥΚΑ 23.

Θ. Σερέτη: ΝΑΙ 26, ΟΧΙ 182, ΠΑΡΩΝ 4, ΛΕΥΚΑ 3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ