Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Γενικεύεται η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, 27 Φλεβάρη, δηλώνουν καθημερινά καπνοπαραγωγοί από τις περισσότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Μακεδονία

Πανελλαδικό μαζικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η κινητοποίηση των παραγωγών, καθώς στις περισσότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, από τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Μακεδονία, τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη, οργανώνονται κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντικαπνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.Μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για συντονισμένες κινητοποιήσεις σ' όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη, στη Θεσσαλία οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα, ενώ οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Τρικάλων αποφάσισαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μουργκάνι. Δυναμική συγκέντρωση - συλλαλητήριο πραγματοποιούν ξανά οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας.Η αγανάκτηση από τον εμπαιγμό είναι μεγάλη και αναμένεται να κλείσουν τους δρόμους του νομού. Στον αγώνα επιβίωσης των καπνοπαραγωγών δέχονται πλατιά συμπαράσταση των μαζικών φορέων του νομού. Ηδη, το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, κηρύσσοντας τρίωρη στάση από 10 - 1μμ το πρώτο, ενώ οι καταστηματάρχες θα κλείσουν τα καταστήματά τους. Η ΟΑΣ καθημερινά δίνει τη μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των αγροτών.

Εντονος είναι ο αναβρασμός και η κινητοποίηση στους καπνοπαραγωγικούς νομούς της Μακεδονίας. Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι καπνοπαραγωγοί έχουν ήδη συγκροτήσει 9μελή Συντονιστική Επιτροπή μετά από σύσκεψη που έγινε στις αρχές Φλεβάρη και στην οποία συμμετείχαν 27 Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής. Ακολούθησαν ενημερωτικές συσκέψεις στα καπνοχώρια και αποφασίστηκε τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ζαγκλιβερίου.Σε ανάλογη ετοιμότητα βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής Παγγαίου. Χτες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη Αγρ. Συλλόγου και Συνεταιρισμού Ροδολίβους και αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση όλων των καπνοπαραγωγών στις 10.30 το πρωί στο κιν/φο "Ρόδο" του Ροδολίβους. Από την περιοχή Παγγαίου συμμετέχουν στην πανελλαδική επιτροπή 2 εκπρόσωποι.

Οι καπνοπαραγωγοί των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών έχουν, ήδη, προχωρήσει σε συντονισμό και πραγματοποιούν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Προχτές στην Κοζάνη έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή 40 Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και αποφασίστηκε συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 11 το πρωί. Σε συγκέντρωση στη Δεσκάτη Γρεβενών στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος τους καπνοπαραγωγούς, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών διοργανώνει αύριο σύσκεψη για να αποφασίσει τη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση. Τέλος, χτες με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης έγινε συνάντηση των μελών της περσινής επιτροπής αγώνα, προκειμένου να εξεταστεί η διοργάνωση συλλαλητηρίου των καπνοπαραγωγών τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Κι ενώ οι καπνοπαραγωγοί αγανακτισμένοι προχωρούν συντονισμένα στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, οι εγκάθετοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Φάκας και Στ. Κουρνιάκος, που έχουν αυτοχριστεί αντιπρόεδροι στη ΓΕΣΑΣΕ, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ελάχιστες, μόνον, από τις 13 ομοσπονδίες της Κ. Μακεδονίας, όχι μόνον απουσιάζουν αλλά και προσπαθούν να δυσφημίσουν τον αγώνα των καπνοπαραγωγών. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να αποκαλέσουν τους κοινοτάρχες και δημάρχους που υποστηρίζουν τους καπνοπαραγωγούς σαν ψηφοθήρες!. Οσο για τη ΓΕΣΑΣΕ, είπαν ότι θα εξετάσει το πρόβλημα και μετά από 15 μέρες "βλέπουμε"!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ